18/10/15

Jedna i jedina melitzanosalata !

 
SALATA OD PATLIDŽANA , NAMAZ OD PATLIDŽANA ILI KAKO GOD VAMA ODGOVARA !!!
 
DSCN0734
Prije par godina , kao da  su se bili dogovorili , skoro svi moji prijatelji jedan posle drugoga izjavili su da su  postali vegetarianci i većina njih i do sada drže se tako. Svako je imao svoj razlog. Jedan je imao dobru i osjetljivu dušu i nije htjeo da kolje životinje zbog njega , drugi je bio ubijeđen  da je crveno meso štetno za organizam,  treći je išao na jogu i u tom krugu po izboru prate vegetarijansku ishranu.
Na početku mislila sam da su moji prijatelji poludili ali jedan brza istraga na internetu otkrila je  još ΄΄gore΄΄ slučajeve od njih. Npr jedan pravac vegetarijanstva izbacuje  i sve  mliječne proizvode , čak i med. , dakle sve što proizvode životinje. Postoji još jedna težnja ,koja iznenadno  nalazi dosta ljubitelja koji ne jedu ništa pečeno . To znači da se hrane samo sa sjemenkama i svježim voćem i povrćem.
Izbacenje vrste hrane iz ishrane nije neka savremena moda. U stvari sve religije preporučuju vjernicima da poste. Npr u pravoslavoj vjeri postoje dva velika post , prije Božića i prije Vaskrsa , ali  i u toku sedmicu , srijedom i petkom predviđeno je da se servira posna hrana. Isto i muslimani ne jedu uopšte svinjetinu ali i u toku ramazana ne smiju jesti prije zalaska sunca.
e sada gdje sam ja ..
Po mom mišljenju totalno izbacivanje neke vrste hrane iz svakodnevne ishrane, kada ne postoji zdrastveni razlog  ,je jedan vrsta savremenog mazohizma. Ipak ne sviđa  mi se ni drugi kraj , da bilo koja hrana bez mesa se ne smatra pravom.
Dakle , moj skromni stav po ovom pitanju je da je zlatna sredina najbolje rešesnje i lično ja  zlatnu sredinu sam našla u pravolsavnoj ishrani , gdje treba da se posti često.
Prije dvije godine  krenuli smo da  pratimo ovaj način izhrane i to je razlog zašto na blogu ima dosta posnih recepata.Takođe to je zarlog što sam otkrila stranicu sa Svete Gore       , gdje monasi pišu njihove recepte. Moram napomenuti da na Svetoj Gori monasi ne jedu uopšte meso i hrane se samo sa biljkama koje su sami ogajali i sa ribom koju im pruža Egejsko more. Njihov stav prema ishrani je da jedu koliko je potrebno da se izdržavaju i ništa više. Ne treba naravno da pišem da strogo poste kada treba.
Danasnji recept nam dolazi sa njihove  stranice , i ja samo malo sam ga ΄΄dirala΄΄. Probajte ovu fanstastičnu melitzanosalu, koja će vas oduševiti. Koliko ja znam , iako kod  nas je jako poznata (čak i u supemarketu u pakovanju možete je naći) ,  ovde se ne jede. Našla sam na netu neke recepte  na srpskom i evo moja varijanta.
 
Sastojci
5-6 velikih patlidžana
3-4 češlja bijelog luka
2 crvene paprike
5-6 listova peršuna
maslinovo ulje
so
sirće
DSCN0718
Οgulimo patlidžane , isječimo ih u komade i rasporedimo u tepsiju. Crvene paprike očistimo i takođe ih rasporedimo u tepsiju. Pečemo ih u rerni dok se ne ispeku.
DSCN0723
Kad su gotovi izvadimo ih iz rerne i sa viljuškom ih izgnječimo.
DSCN0727
Očistimo bijeli luk i sječemo ga u sitne komade , što sitnije možemo.
DSCN0729
Sitno isječemo peršun a dodajemo ga u smjesu.
DSCN0731
Dodajemo ulje , sirče i posolimo. Probamo i dodajemo nešto ako po našem ukusu fali.
DSCN0737
Serviramo i uživamo …
 
mala tajna 1 : u originalom receptu na stranici monaha , nema crvene paprike niti peršun. Dakle , monasi preporučuju još skromniju verziju…
mala tajna 2 : postoje recepte gdje u melitzanosalati pomiješaju  sir fetu ili kačkavalj. Ja više volim ovu posnu verziju.
mala tajna 3 : neki izmiksaju smjesu u blenderu. Ja više volim da osetim komade.
mala tajna 4 : ulje joj odgovara. Nemojte da ga štedite. Ipak to je jedini sastojak koji daje salati kalorije.
mala tajna 5 : ja obično ogulim patlidžane pa onda ih pečem. Ovako štedim vrijeme pečenja.
mala tajna 6 : idealno je da prepečete patlidžane na žaru . Onda će salata dobiti ukus dima , koji će je usavršiti.
 
                                 Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα που έρχεται!