6/4/14

Pisia !!!


Posne kiflice sa krompirom !
CAM01498 
Pisia je naziv za  ukusne slane kiflice punjene nekada sa krompirom   , nekada sa sirom i malo rijeđe sa mljevenim mesom. Obično su ih pravili Grci koji su živjeli na Pontosu  i donijeli su ovaj recept kada su se preselili u Grčku posle 1922    (uništenje  Izmira) . Moguće je da recept ima turske korjene ali stvarno ne znam detalje o tome.
Pisia se danas  prave svugdje u Grčkoj gdje žive Pontijaci   a posebno  u Makedoniji. Njeno stanovnistvo ih obožava. Ono što je čudno je da ih  nikada ne prave u malim količinama već  u ogromnim , čak i komšinice dolaze u podršku. Jedna ih oblikuje , druga ih prži. Kada  se  naporan posao oblikovanja i pržanja  završi ,  djele se  i cijeli komšiluk ih probava.
Postoji još nešto čudno sa ovim kiflicama. Nije samo da svi ih vole , niti samo da se troše toliko mnogo, nego  se jedu u paru! Čak i jezik je primjetio ovu nepravilnost  i izbrisao je jedninu. Dakle riječ pisia u gramatici je samo u množini ! Zar nije zanimljivo?

Sastojci

3 1/2 šolje brašna
1 šolja tople vode 
2 velike kašike maslinovog ulja
1 kesica kvasca
malo soli

fil sa krompirom

5-6 skuhanih krompira
1 crni luk  izrendan na blenderu (ako želite da je sitno isječen bolje da ga kuhate sa krompirom)
so,biber , dosta paprike , oregano

ulje za prženje

CAM01478
CAM01479
Miješimo  sve sastojke  tako da se na kraju  dobije mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijemo peškirom i čekamo oko 2 sata da naraste.
CAM01482
Krompire ogulimo i skuhamo ih. kada su gotovi iscjedimo vodu i pritisnemo  ih da bi dobili  pire. ne treba da su potpuno smrvljeni , lijepo je da ostanu mali komadici .Začinimo po želji.
CAM01483
CAM01484
Podijelimo tijesto na male komade veličine oraha i rasvijamo ih. U sredini svakog komada stavimo malo fila . Oblikujemo ga i zatvorimo krajeve viljuškom.
CAM01486
Na tiganj zagrijemo ulje i pržimo pisia sa dvije strane dok ne dobiju finu boju. Nastavljamo postupak dok ne završimo.
CAM01499
Završili smo !

mala tajna 1 : pisia se obično  filuju i sa sirom. Ja sam napravila posnu varijantbu jer je post i postim.
mala tajna 2 : nemojte ni slučajno da ih pečete. Nisu toliko ukusna i brzo se suše.
mala tajna 3 : sa ovim sastojcima ćete dobiti  oko 20 komada. Moram priznati da ako imate društvo i rašpoloženje slobodno poduplajte  dozu. Vrijedi truda.
mala tajna 4 : moja baka obično posle kuhanje krompira   ih je  dinstala par minuta dok ne omekša crni luk i  krompiri da budu ukusniji od ulja. Neko preskače ovaj korak (kao ja) . Fil je ovako ukusniji ali i teži.
mala tajna 5 : pravila sam pisia za  ronđendan mog sina , pa sam ih malo modernizovala. Pisia on a stick su dobili od cijeloga bifea  najbolje komentare !
                                            
                                                    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!