1/7/13

Slatke pletenice


ZAVOLIT ĆETE IH !!!! 
slatke pletenice7
Prije nekoliko dana pročitala sam  jedan članak koji je napisao načelnik svih hotela na Krfu. Članak je imao čudan naziv . ‘’Puni su balkoni turistima ! ‘’.Pismo je bilo vezano za turiste koji idu na odmor na Krf. Međutim oni provode većinu vremena na balkonu , jer nemaju šta da troše . U svojoj zemlji su nezaposleni i njihova zemlja im  nudi mogućnost da odu na odmor oko 10 at dana i da je sve plaćeno.
Zaključak : ako živiš u inostranstvu i  nezaposlen si ideš na odmor na Krf . Ako si u Bosni i  nezaposlen si ili ideš na kopanje na selo ili  u inostranstvu da radiš!!
Šta biste Vi izabrali?

Sastojci
1 šolja bijelog vina
1 šolja ulja
1 šolja šećera
oko 1 kilogram brašna
i prašak za pecivo

preliv
šećer  & cimet

slatke pletenice1
slatke pletenice2
U jednu posudu pomješamo mokre sastojke sa šećerom , mješajući da se rastopi šećer.Polako polako dodajemo brašno & prašak za pecivo dok ne  napravimo tijesto koje se ne lijepi za ruke i da se može  oblikovati. Ostavimo tijesto malo sa strane da ‘’se smiri’’ .
slatke pletenice4
Sa tijestom pravimo male kuglice veličine oraha. pouljimo naše ruke i sa svakom od njih pravimo  lijepe pletenice (ili bilo koji drugi oblik  želite). U jedan tanjir pomješamo šećer sa cimetom i u njih uvaljamo pletenice i sa jedne i sa druge strane.

VASSO
U jednu tepsiju stavljamo papir za pečenje , rasporedimo pletenice ostavljajući mali razmak i pečemo ih na temperaturi od 180 C dok ne porume. (dovoljno je nemojte pretjerivati sa pečenjem)
slatke pletenice3
Ja sam koristila ovu šolju. (oko 250gr)
slatke pletenice6
slatke pletenice7
mala tajna 1 : ako ste primetili same pletenice nemaju niti margarin , niti jaja , posne su i bez puno kalorija. odličan izbor za doručak.
mala tajna 2 : kada ih oblikujete ne treba da koristiti puno tijesta , jer mnogo narastaju.
mala tajna 3 : ako vaša dijeca jedu biškote ili keks , bilo bi bolje da im pravite ove perece jer su stvarno zdrave. ako vas plaši vino , ono ispari na velikoj temperaruti i ostavi samo svoj miris.

                                                                  SRETNO!!!!!