15/2/14

Male sirnice sa crnim brašnom


ili sa crnim  ili sa bijelim , uvijek su u modi !!!
CAM01279

Sve dugujemo moru i mornarima , čak i naš hljeb. Davno sam pročitala da nije bilo oni koji su nam donijeli  brašno iz Egipata , možda danas ne bih imali u našoj ishrani hljeba. Gradovi u staroj Grčkoj upoznali su pšenicu i počeli su da prave različite vrste hljeba. Čak je postojala  i konkurencija između njih koji grad će praviti najbolji hljeb i ko će biti najpoznatiji pekar.
Ja neću praviti konkurenciju ni sa kim , ali ove male sirnice sa crnim brašnom su fenomenalne posebno ako volite crno brašno. Sirnice , male , velike nebitno  svakako ih volim ali do sada nikad ih nisam pravila sa crnim brašnom , i ako ga uvijek koristim i čuvam u mom špajzu. Šta trebate za ovaj recept ? Malo mlijeka , malo jogurta , malo više strpljenja da naraste tijesto i imat ćete oko 30 ak malih  sirnica!

sastojci
3 1/2 šolje crnog brašna
5 velikih kašika kukuruznog brašna
100 ml mlakog mlijeka
100 ml ulja
200 ml jogurta
2 male kašike kvasaca
1 jaje
1,5 male kašike soli
1 mala kašika bibera

oko 200 gr sira fete  u krupnim komadima (posolite po potrebi)
Φωτογραφία0557
U mlijeko pomiješamo kvasac i ostavimo ga dok se ne aktivira.
Φωτογραφία0558
U odgovarajućoj posudi pomiješamo sve sastojke tijesta osim brašna i umutimo ih lagano.
Φωτογραφία0561
Φωτογραφία0564
Dodajemo brašno , prvo kukuruzno, pa onda  sipajući polako crno  i istovremeno miješamo tako da na kraju dobijemo jednu malu loptu. Prekrijemo posudu peškirom i ostavimo ga da naraste.
Φωτογραφία0567
Kada je tijesto gotovo podjelimo ga u male loptice. Svaku lopticu pojedinačno razvijamo
Φωτογραφία0568
Φωτογραφία0569
U sredini stavimo malo sira  i urolamo  pazeći da su krajevi dobro zatvoreni tako da u toku pečenje ne izađe sir na tepsiju.
Φωτογραφία0572
Rasporedimo sirnice u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pečemo ih na temperaturi od 220 na prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
CAM01278
Gotovo!!!!!
mala tajna 1 : tijestu treba oko 1 sat da naraste na sobnoj temperaturi. Ja ga ostavljam i više. Mislim da što više stoji, to je ukusnije.
mala tajna 2 : osim sira fete možete pomiješati i druge vrste sira (kačkavalj , gaudu)
mala tajna 3 : ako  vam se ne sviđa crno brašno , možete praviti ovaj ili ovaj recept sa bijelim brašnom.


                              prijatno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!