28/12/13

KAO PROFITEROL



PROMIJEŠATE  , RASPOREDITE I ZAVRŠILI STE !!!
profiterol78909 
Televizor ne pratim po mom izboru. Da ga nemamo kod kuće ne bi bila velika šteta. Novosti sam prestala godinama ranije da pratim , čak malo prije krize i mislim da sam donijela ispravnu odluku. Mogu živjeti mirnije neznajući šta se dešava naokolo. Nisam ravnodušna , jednostavno ne mogu da podnesem način na koji saopštavaju novosti, kao da sutra nema , kao da je nebo palo na našu glavu. Sve neke negativnosti.
Filmove  ne gledam takođe po vlastitom izboru. Još sam mlada. Šta ću raditi kad ostarim i ne imadnem snage da hodam po gradu? Ako budem ličila na moju baku , koja je davno prestala spavati preko noći, barem ću imati šta da gledam.
U mom životu  sam  išla u kino toliko puta da mogu prebrojati na prste jedne ruke. Nekada gledam i filmove ali ne često. Jedan dobar i poznat film je Chocolat ,i još uvijek osećam miris tople čokolade koju je Juliette Binoche pravila uz tajni recept  u njenoj prodavnici.
Prije nekoliko dana naletila sam na ovaj recept za profiterol, sjetila sam se Chocolat i odlučila sam da ga pravim. Profiterol ima jak ukus  čokolade i taman je za one koji je vole. Naravno da su bezbrojini takvi recepti ali sviđala mi se idea umijesto piškota  da koristim dvopek. U našim kolačima dosta puta koristimo dvopek kao bazu.

Sastojci
oko 100 gr dvopeka
1 šolja mlijeka
2 velike kašike konjaka
1 velika kašika šećera u prahu

za  kremu
300 gr margarina
250 gr čokolade
4 velike kašike kakaa
1 1/2 šolja šećera
5 jaja

200 ml slatke pavlake
čokolada za ukrašavanje
profiterol90-
Mlijeko i konjak sipamo u tanjir. Dodajemo i šećer u prahu.
profiterol655
profiterol67899
Svaki dvopek potapamo u mlijeko i rasporedimo u kalup. Ja sam koristila kalup 26cm i za to nam je potrebno oko 100 gr dvopeka.
profiterol,lp0
U jednu šerpu stavljamo margarin, čokoladu u komadima (biće nam lakše da se stopi), kakao i šećer i na laganoj vatri miješamo dok se ne stopi šećer. Nemojte žuriti , treba nam  strpljenja . Bitno je da  se stopi šećer.
profiterolbn9
Kada se stopi (možete provjeriti prstom kakvo je stanje) i krema je gotova sklonimo je sa vatre ostavimo  šerpu sa strane da se ohladi. Istovremeno umutimo jaja i sipamo ih u smjesu.
profiterolm,lko
Rasporedimo kremu na dvopek i stavljamo profiterol u frižider da se ohladi.
profiterolb09-
Onda umutimo slatku pavlaku klasično kao za šlag i premažemo je na kremu. Po želji ukrašavamo sa komadićima čokolade.

profiterol4
mala tajna 1 : ako nećete koristiti dvopek , možete staviti običan keks ili piškote. U tom slučaju za preliv ne trebate šećer jer je keks dovoljno sladak .Ja bih preporučila  da probate sa dvopekom, jer sa prelivom čini obična i ukusna kora
mala tajna 2 : po mom ukusu krema je bila dosta slatka. Možda je čokolada koju sam koristila bila dosta slatka pa ova količina šećera  je bila prevelika.  Ja bih vam preporučila  da štedite malo sećera na početku i ako vidite da je potrebno dodate još malo šećera u prahu. Mislim da je jedna šolja dovoljna.  Nikako nemojte posle kuhanja staviti kristali šećer jer se osjeti ružno.
mala tajna 3 : jaja se ne kuhaju. Znam , znam imamo isti strah. Ja sam ostavila kremu samo par minuta da se ohladi zbog ovoga straha pa sam onda dodala jaja i umutila ih brzo nadajući se da će da se skuhaju od vruće kreme. Bilo bi bolje da koristite domaća jaja , barem ovako rizikujemo manje, tako sam radila i ja .
 mala tajna 4 : ako vam je pod hitno potreban kolač , ovaj profiterol osjvetlat će vam obraz !

                            GOOD LUCK !!!