18/7/13

Keskul


LAGANA KREMA SA BADEMOM I KOKOSOM!!!
KAO DA STE U KONSTANTINOPOLJU!!!
keskul4

Prije mesec dana  moja prijateljica  Aliki mi je rekla  da je na televiziji pratila jednu emisiju. Gost je bio jedan poslatičar (D. Lemontzoglou) koji ima istοčni tip poslatičarnica u Atini. Kada govorimo o istοčnom tipu poslatičarnica to su poslastičarnice koje imaju u stvari kolače i kreme strogo iz Anadolije (baklava, kantaifi itd)
On je predstavio keksul . Keskul je krema sa kokosom i bademima. Ja sam tražila recept na internetu i našla sam samo jedan na grčkom. U coolinarici našla sam par recepata.  Izgleda   da krema nije baš poznata kod nas. Istražila sam još malo i otkrila da se krema u Turskoj prodaje čak i u supermarketima . ‘’Hm…. tu smo ‘’, rasmišljala sam.
Ja obožavam tursku kuhinju i odmah sam odlučila probati. Problem je bio količina sastojaka koju je on predložio. 1700 ml mlijeka , 80 gr gustina … Ne znam …. počela  sam da sumjnam. Nekoliko puta u prošlosti dešavalo se da je slika divna , čak i komentari ispod prezentacije i ja da ukažem povjerenje  receptu a na kraju da moram baciti sve sastojke i da plačem zbog vremena koje sam potrošila! Po meni sa takvom količinom ne bih mogla nikako da napravim kremu ili morala sam satima da stojim ispred kuhinja miješajući.
Dakle , ovdje ćemo danas praviti keskul kako je bio predstvljen na televiziji ali po drugim količinama sastojaka. Takođe umjesto gustina , ja sam koristila griz.
Moje skromne inovacije ostvarile su svoj cilj , i moram prihvatiti da je keskul  najljepša krema koju sam ikada probala!

Sastojci
1 litar mlijeka (bolje da je punomasno)
10-12 velikih kašika griza
8-10 velikih kašika šećera
1 jaje
1 šolja kokosa
80 gr badema (bijeli i dobro isječeni na blenderu)
kapi od ekstrakta badema

 1
800 ml mlijeka kuvamo na laganoj vatri.
keskul2 
U jednu malu posudu promiješamo 200 ml mlijeka , jaje , kokos i bademe.
 keskul3
Prije nego što mlijeko počne da se kuha , sipamo smjesu iz posude i promiješamo dok ne dobijemo gustu kremu. Sipamo u čaše i stavljamo u frižider da se ohladi.
 keskul08
mala tajna 1 : ako budete stavili 10 kašika griza , krema će biti rijetka. Ako stavite 12 krema je gušća. meni se sviđa i ovako i onako.
mala tajna 2 : sa 10 kašika šećera krema je dosta slađa. Vi smanjite šećer po želji.
mala tajna 3 : dodajemo ekstakt od badema jer bademi sami nemaju jak ukus.
mala tajna 4 : ova krema se može služiti i maloj djeci. Smanjite potpuno šećer. bogata je vitaminima iz badema.
mala tajna 5 : poslatičar je servirao kremu sa kokosom i pistacijama,  Ja međutim nisam ih imala, pa sam stavila samo skromni kokos.
                                                      SRETNO !!!!!!