17/4/13

Lignje sa špinatom


MIRIŠE  LJETO ….

lignje sa spinatom98
Nisam ljubotelj morske hrane , to je istina. Čim je jedeš posle pola sata opet si gradan. Niko do sada nije uspio da me ubjedi da serviram često morsku hranu, bez obzira što je zdrava. Međutim, neka morska jela  ne bih zamjenila ni za šta. Jedan od takvih tanjira je i današnji. Bilo bi bolje da se pravi sa svježim lignjama (i zaleđene rade svoj posao). Samo pazite kako ih čistite!Neki ostavljaju mastilo sipe jer ga lignje imaju . To daje jelu crnu boju i kako kažu morski miris. Ja sam ga jedan put ostavila i po mom ukusu jelo je bilo teško. Naime  ja ih čistim  odstranjujući  oči iz glave . (ptitiskujem oči i izađe crna boja ). Pazite i hrskavicu koju lignje imaju u svome tjelo. Čim ih otvorite treba i nju izvaditi. Čištenje lignji nije težak posao ali je zaista prljav. Bolje da ih čistite u sudoperu , ali opet je velika opasnost da isprljate pločice okolo. Međutim lignje su fina meza i vrijedi da isprljate vaše ruke !!!

Sastojci

1 kg lignji
1 crveni luk
pola kilograma špinata
malo peršuna
1 šolja bjelog vina
maslinovo ulje
so – biber – paprika

lignje sa spinatom2
Isprane lignje ostavimo na vatri bez ičega nekoliko minuta.
lignje sa spinatom1
čim nemaju više vode ,  zalijevamo ih maslinovim uljem i dinstamo luk.
lignje sa spinatom5
Potom dodajemo  peršun i opran i isječen špinat. Promješamo dobro , dodajemo vino i začinimo po želji. Kuhamo nekoliko minuta i napunimo vodom (oko pola litra). Ostavimo da se jelo kuha  i posle 40 minuta imaćete na tanjiru jednu odličnu mezu.

lignje sa spinatom6
mala tajna 1 :1 kilogram zamrznutih lignji daje oko 600 gr jela. Dakle jedna porodica treba više od 2 kilograma.
mala tajna 2 : ako vam se sviđa crna boja , ne treba da vadite mastilo sipe.

                                            PRIJATNO!!!!