21/9/13

PEČENI PATLIDŽAN


ZA MERAKLIJE

peceni patlidzan899902  
Karakteristično za našu kuhinju je da uz svako jelo osim salate serviramo i nešto dodatno  u malim količinama , čisto za mezu. Na primer kao meza može da posluži pečeni sir , ili tirosalata (ljuti dip od sira koji nikako ne mogu da nađem ovde),  prženi sir (uskoro), pržene tikvice , paprike u sosu od paradajza itd. Čini mi se da te male meze zamijenjuju čorbu koja se servira u cijeloj Evropi kao prvi tanjir. Barem mi nemamo ovu naviku i čorbu jedemo rijetko ili kada smo bolesni. Ne mogu da kažem da sam ponosna na ovo izbjegavanje , ali eto … istina je !
Od kada su se pojavili patlidžani na pijaci , pojavila se i ova meza na našem stolu. To nije ništa drugo nego pečeni patlidžan .servira se uglavnom uz meso , ali patlidžan neće biti zauvijek na pijaci (koristim voće –povrće strogo kada je u sezoni) tako da dosta puta pravim izuzetak i serviram ga čak i uz jaja!
Probajte ovaj recept …. JEDNOM SE PROBA , JEDE SE ZA UVIJEK!

Sastojci
1 veliki patlidžan
2 češlja bijelog luka ,sitno isjeckan
maslinovo ulje
so, biber
malo sirćeta
100 gr kačkavalja (ili gaude)
peceni patlidzan0398
Plavi patlidžan operemo , odstranimo korijen i nožem uradimo nekoliko razreza pa onda uvijemo patlidžan u foliju i stavljamo da se peče u rerni.
peceni patlidzan2
Čim se patlidžan ispeče i omekša  izvadimo ga iz rerne i sa jednim oštrim nožem ogulimo ga. Ne bojte se. To je vrlo lako. Onda ga rasiječemo  u sredini i otvorimo ga
peceni patlidzan4
Posolimo i pobiberimo , zalijevamo uljem , sirćetom i isječenim bijelim lukom
peceni patlidzan645
Odozgo izrendamo kačkavalj.
peceni patlidzan65784

mala tajna 1 :  na ovaj način patlidžan  se peče na roštilju. Drugačije se peče  na  plati na vrlo laganoj vatri. Patlidžan dobije ukus  kao da se pekao na roštilju. Ja nikada nisam probala da ga pečen na plati tako da ne znam …
mala tajna 2 : ja najvjerovatnije zbog navike tako ga pečem u rerni  i ako na ovaj način treba više vremena da se peče (oko sat vremena). Ako niste toliko strpljivi možete smanjiti vrijeme pečenja ,  rasjecajući patlidžan u sredini .
mala tajna 3 : patlidžan pušta vodu tako da postoji mogućnost da isprljamo rernu. Dakle ne bi bila loša ideja da stavite foliju u malu tepsiju.

                             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!