28/10/12

Čokoladni Kolač



Σοκολατένιο γλυκάκι για τις υπογλυκαιμίες!!!




Sviđaju mi se jednostavni recepti, bez mnogo sastojaka. Jedan takan recept je  i ovaj što danas predlažem. Prije dvije godine jedne nedelje (kao i danas) htjela sam bez nadežno da pojedem jedan čokoladni kolač. Blizu mene nije bila nijedna poslastičnarnica i rešenje je dao internet (kao i uvijek).Tražila sam na internetu i našla sam ovaj kolač. Odmah je privukao moju pažnju , jer je bio toliko jednostavan i sve sastojke uvjek svaka domaćica ima u frižideru. Razmišljala sam „ajde da probam“. Od tada često ga pravim i još ne mogu da vjerujem kako toliko jednostavan recept daje toliko ukusan rezultat.

Sastojci
 1 šolja brašna
1 šolja šećer
1 šolja mlijeka
1/3 šolje ulja
1 jaje 
4 velike kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
2 vanilin  šećera
½ kašike sode
Malo soli

Glazura
150 gr čokolade za kuhanje
4 velike kašike mlijeka
1 kašika meda
1 vanil šećer
Malo ulja 



Stavimo sve sastojke u posudu i  izmiksamo ih dobro.


Rasporedim smjesu u kalup ili u jednu malu tepsiju i pečemo na temperaturi od 180 C  45 minuta. 


Kada je naš kolač spreman ostavimo da se ohladi i istovremeno pripremamo glazuru.Na pari  stavimo sve sastojke glazure, istopimo čokoladu  mješajući dobro. 


Kad je kolač hladan namažemo glazuru.





Mala tajna : Kolač se jede ovako ili uz sladoled. Veoma je ukusan!!