2/2/13

Leće


Nije moje omiljeno jelo  , ali je potrebno.
Δεν τις λες κι αγαπημένες μου !!!
Leća6
Da li se sjećate Popaja? Mornar koji je volio špinat i pokazivao njegovu snagu!! Da li mu se sviđalo ili ne morao je jesti špinat , jer on mu je davo snagu.
To što je radio Popaj , moramo i mi da radimo. Objašnjenje, neka jela nam se ne dopadaju ali mora ih obuhvatiti u našoj ishrani jer su nam potrebna.
To se dešava i sa lećem. Ja ga kao jelo ne jedem baš često, otprilike jedan put mesečno ga pravim i tada ….se osećam  kao Popaj.
U Banjaluci ne vjerujem da možete naći leće. Kupovala sam ga uveženog  iz Kanade i barem meni se čini da je izvještačeno. Ovaj put sam  ga kupila u Grčkoj i donijela.
Je li idemo na leće?

Sastojci
250 gr leća (ne treba  puno, naburni kada se kuha)
1 crveni luk
1-2 glavice bijelog luka
2 krompira
5-6 lovorovih listova
2 kašike soka od paradajza
ulje
so, biber , ljuta paprika (po želji)
Leća1
Isperemo leće i stavljamo ga u šerpu sa vodom da se kuha oko 15 minuta. Bacamo vodu.
Leća2
Dinstamo u ulju luk , bjeli luk i krompire, lovor  nekoliko minuta.
Leća3
Onda dodajemo leće. Nastavljamo da dinstamo još malo
Leća4 
Dodajemo vodu – oko  1 litar.
Leća5
Dodajemo i 2  velike kašike soka od paradajza .Kuhamo na tihoj vatri oko 20 minuta. Ne ostavljamo puno tečnosti – leće nije supa.
Leća10
Leća8
mala tajna 1 : serviramo sa malo sirćeta .
mala tajna 2 : meni se čini da je sitno leće ukusnije od krupnog.

                Καλή επιτυχία!!!!