14/1/14

ROKSAKIA


KOLAČI ZA SVAKO VRIJEME (ČAK I ZA PRAVOSLAVNU NOVU GODINU !!!)
roksakiab765 
Roksakia mi donese  dvije uspomene , jesnu zaista dobru i jednu lošu. Dobra uspomena je vezana za moju majku koja je ih napravila fino  i kolači su nestali u toku dana , svi smo konkurisali ko će pojesti više. Druga uspomena je vezana za jednu profesoricu engleskog jezika u privatnoj školi gdje sam išla da učim engleski. Proferosica (i istovremeno vlasnik škole) je htjela  za Božić da počasti učenike kolačima. Zbog škrtosti bilo joj žao da kupi kolače  i tako je napravila roksakia.  Zbog neiskustva njena  roksakia su bila tvrda kao kamen! Još uvijek se pitam šta je stavila u tijesto , jer roksakia kao što ćete vidjeti u sastojcima se prelivaju sirupom! Bitno je da mi njeni učenici smo preživjeli i od njenih kolača nam je ostala samo jedna loša uspomena!
Roksakia su poznat kolač , ali čini mi se a u prošlosti smo ih pravili malo češće. U poslastičarnicama nikad ih nisam našla. čak ni u Jianini , grad poznat po tradicionalnim kolačima sa prelivom.  U njenim poslastičarnicama su pravi majstori baklava , kantaifa!Čak prave i poseban kolač koji je dobio ime od grada i zove se jianniotiko.  Ako nekad budeš kupovao kod njih kolače , nikada se ne zaboravljaju.

Sastojci
500- 650 gr brašna
pola šolje mlakog mlijeka
pola šolje ulja
2 jaje
1 kesica kvasca
1 prašak za pecivo
kora od jednog limuna
1 vanillin šećer


3 velike kašike kakaa
1 mala kašika cimeta
pola kašičice klinčića_
jedna šaka oraha
malo ruma ili malo likera

za preliv
4 šolje šećera
5 šolja vode
1 štapić od cimeta ili malo cimeta u prahu
sok od jednog limuna
1 vanillin šećer

roksakia1
Kvasac razmutimo  u mlako mlijeko, ostavimo ga nekoliko minuta da se aktivira pa ga onda sipamo  u ulje.
roksakia2
Umutimo lagano jaja i dodajemo ih  u smjesu zajedno sa korom od limuna. Promiješamo.
roksakia4
U brašno pomiješamo vanillin šećer i prašak za pecivo i dodajemo ga u mokre sastojke. Na početku stavimo oko pola kilograma brašna. Smjesa će biti potpuno mekana sa ovom količinom brašna i nemoguće je da ih možete oblikovati. Dakle , sipamo polako polako još malo brašna tako da na kraju imamo smjesu koja se može oblikovati. (ja bih preporučila u tom koraku tijesto da bude mekano , pogledajte i malu tajnu 2)
roksakia90
Uzimamo 1 trećinu tijesta i u njega dodajemo kakao, cimet , klinčić i oraha. Ako budete koristili rum , najverovatnije ćete trebati staviti još malo brašna, tako da na kraju imamo tijesto koje se može oblikovati.
roksakia098
Podijelimo bijelo i crno tijesto na 2 lopte , ukupno ćemo imati 4 lopte.
roksakia0987
Na radni sto položimo  papir za pečenje i malo brašna pa oklagijom razvijamo bijelo tijesto u jednu jufku. Na kraju jufke rasporedimo jednu salamu od crnog tijesta. Urolamo.
roksakia0988
Nožem sječemo tijesto u komade iste veličine kao što se vidi na slici.
roksakia435
Rasporedimo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i rukom popravljamo njihov oblik. Pečemo na temperaturi od 180 na prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata dok ne dobiju finu boju.
roksakia5677m
Dok se peku pripremamo preliv. Sve sastojke preliva kuhamo zajedno oko 7 minuta od kad počne da ključa voda.
roksakiank99
Kada su roksakia gotova izvadimo ih iz rerne i prelivamo ih vrućim prelivom. Ostavimo ih da upiju svu tečnost.
roksakia7899m
mala tajna 1 : i ako koristimo kvasac ne treba da čekate da narastu.
mala tajna 2 : ja sam koristila brašno tip 500 i ako je predviđeno pola kilograma brašna stavila sam  oko 700 gr. Moj savjet za brašno je da ga stavljate polako polako kada pravite bijelo tijesto i čak da se ne može oblikovati. Odvojite crno tijesto , dodajte sve što je potrebno u njega pa onda dodajte brašno. Ako budete koristili rum bi će potrebno da koristite više brašna. Kada je crno brašno  gotovo , vratite se na bijelo pa dodajte još koliko je potrebno da možete tijesto oblikovati.
mala tajna 3 : ostavite roksakia da upije tečnost , možda čak i jedan cijeli dan.
mala tajna 4 : ne trebaju frižider .Možete da ih čuvate na sobnoj temperaturi.
mala tajna 5 : sa ovim sastojcima dobit ćete oko 30 komada .

                   SRETNO !!!!!

3 σχόλια: