Mmmm… Miriše zima
Ο χειμώνας ήρθε , σούπα θα μυρίσει!!!
U Banjaluci danas pada privi snijeg. Kada snijeg počinje ne znam kakva su moja osijećanja! Još se nisam navikla na njega! Sviđa mi se kada sam kući i gledam ga kroz prozor ali mrzim kada moram da hodam po njemu jer mi je veoma teško. U Grčkoj snijega skoro da i nema , ali nekoliko puta u toku godine je zaista hladno. Tada pravimo toplu supicu od domaće piletine. Supicu ću praviti i danas za dobrodošlicu snijega i zime.
Sastojci
1 malo pile (bolje da je domaće)
1 šoljica riže
1 jaje
sok od jednoga limuna
Spremimo pile, operemo ga i sa malo vode kuhamo nekoliko minuta. Pile ispušta pijenu. Prosipamo vodu , isperemo ga i stavljamo ponovo vodu (oko 1,5 litar). Neki preskoče ovaj korak. Misle da pile na taj način gubi svoj ukus. Ja mislim da je zdravije ovako.
Kuhamo pile a kada je skuhano do pola , pazeći da se ne opečemo , uzimamo ga, polako vadimo kosti i isitnimo meso u komade. Ponovo ih stavljamo u vodu i nastavljamo sa kuhanjem.
15 minuta prije nego što je supa gotova dodajemo pirinač. kada je riža gotova , ugasimo vatru.
U jedan tanjir razbijemo jaje i dodajemo sok od limuna . Izmutimo lagano. Ova smjesa daje supi lijepu boju i zgusnut oblik.
Kutlačom uzimamo vodu iz supe i oko 2 kutlače sipamo u smjesu. Promješamo dobro velikom brzinom.
Sastav polako sipamo u supu mješajući brzo i dobro. Ako ne radimo sve što sam gore opisila , naša supa će imati u sebi komade od jaja.
Mala tajna 1 : sastav od limuna i jaja možemo praviti za svaku supu. Opisana proceduru je ista.
Mala tajna 2 : Supu serviramo sa limunom i biberom. Mni sa sviđa da je dosta kisela.
mala tajna 3 : Sada mi kažite istinu . Zar nije fantastična?
Prijatno !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου