TO EAT …. OR NOT TO EAT !!!!
Poznati su kolači koji se ne peku i prave se od petit keksa i gotovih krema. Imaju i nazive kao ΄΄lijeni kolači ΄΄ , u smislu da se prave brzo. Jedan takav kolač je i današnji ali treba biti malo vrijedniji , u smislu da nećemo staviti gotovu kremu , nego ćemo je napraviti. Ništa strašno. Inače ja mislim da ako nešto možemo napraviti , zašto da kupujemo gotovo.
Iskreno da vam kažem to je jedan od najboljih brzih kolača koje sam ikada pravila i zahvalna sam mojoj prijateljici koja mi je od srca dala recept mnogo godina ranije.
Sastojci
200 gr griza
2 paketa petit keksa
2 žumanca
500 gr mlijeka
pola margarina
400 gr šećera
3 velike kašike kakaa
malo ruma
malo oraha i keksa za posipanje
U jednu šerpu stavljamo mlijeko i šećer i prije nego što ih podgrijemo dodajemo griz i žumance. Promješamo dok se ne zgusne. Ako je krema zgusnuta dodajemo još malo mlijeka.
U jednu tepsiju rasporedimo petit keks koji smo potopili u rum razrijeđen vodom.
U jednu posudu mješamo kakao sa pola šoljice tople vode pa onda u njega dodajmo pola kreme.
U ostalu kremu dodajemo margarin i promješamo dok se ne stopi. (pazite , tek smo skinuli sa vatre)
Vraćamo se tepsiji. Na keks rasporedimo vruću kremu.
Još jedan red keksa.
Onda drugu kremu.
Pposipamo orasima i mljevenim keksom .kolač se stavlja u frižider da se ohladi par sati.
mala tajna 1 : izgleda kao nevin kolač ali nije baš tako . dakle pazite koliko planirati jesti , jer svaki komad ima dosta kalorija !
SRETNO !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου