16/11/12

Pasulj sa špinatomΓιατί νηστεία δε σημαίνει πείνα !! 
Ko je rekao da postiti znači „ biti gladan“  ne govori istinu !!!

Danas kuhamo jedno zaista ukusno jelo , rezultat kombinacije graha sa špinatom. Neki od nas za vrijeme posta , ne znaju šta da kuhaju i šta da jedu. Mnogo puta ostanu i gladni!! Budu stripljvi nekoliko dana i čim se završi  post , jedu kao da nikada u životu nisu jeli !! Naravno da je ovakvo ponašanje daleko od stvarnog smisla za post.
Naše današnje jelo je jedan odličan tanjir za vrijeme posta. Takođe je i jedan lijep način pripreme a da bi uživali u pasulju.U svakom slučaju , ako vam se nesviđa špinat , možda ćete zbog ovoga jela promjeniti vaš stav.

Sastojci:
Pola kilograma pasulja
Pola kilograma špinata (možda i malo više)
1 praso
2 mrke
1 crni luk
Peršun
Ulje
So- biber


Od prethodne večeri pasulj  stavimo u vodu da nabubri. Sledeći dan počinjemo pripremati jelo. Kuhamo ga oko10 minuta a zatim iscjedimo vodu. Ponovo punimo šerpu vodom i skuhamo grah. Kada je grah  skoro gotov , sipamo vodu.

Istovremeno sječemo špinat , crni luk i peršun u komadiće (špinat je bolje da je u većim komadima). 


Rasporedimo sve u pekač. Dodajemo pasulj , zalijevamo uljem , posolimo i pobiberimo i dobro promiješamo. Dodajemo i  malo vode, međutim ne treba puno jer i povrće ispušta vodu a gotovo jelo mora biti samo na ulju. Dakle , često pogledamo jelo i ako mislimo da treba malo vode , slobodno dodajemo u toku pečenja. Pečemo na temperaturi od 220 stepeni da se špinat i povće dobro skuhaju .
Mala tajna :  Uz ovo jelu ide i mirođij, nažalost, teško je pronalazim u Banjaluci . Ako  imate dodajte je... 

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!2 σχόλια:

  1. Γεία σου Βάσω. Ένα πραγματικά ελληνικό πιάτο. Απόλυτα υγιεινό και ιδιαίτερα χορταστικό. Εγώ συνηθίζω να το φτάχνω με φασόλια γίγαντες. Θα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή. Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ δεν έχουν γίγαντες , Αλίκη!!Οπότε , όπως καταλαβαίνεις προσαρμοστηκα..

      Διαγραφή