1/10/14

Midnight cake

 
CAM02284 
Moji dragi (i strpljivi) čitaoci , dobar dan posle toliko mnogo vremena! Ne nisam imala mnogo obaveza , niti sam se ovaj put ulijenila. Početkom septembra , kada sam počela da pišem novi post desilo se istovremeno da mi se pokvari računar , mobilni i modem. To se kod nas naziva urekao mi je neko oči , ali neću vas zamarati više proricanjem. Bitno je da sam nekako uspjela da popravim internetsku vezu a za sve ostalo ćemo vidjeti.
Poslije toliko dugo ne znam ni ja kako da počnem. Da objavim blitve što sam pripremila ili neki kolač da se zasladimo i da proslavimo moj povratak? Vjerovali ili ne još uvijek (čak i sada , kada pišem ovaj uvod)  nisam odlučila.
Stvarno jedan blog oduzima dosta vremena posebno kada je napisan na stranom jeziku. (svaki post treba da se pogleda dosta puta i nekada inspiracija nikako da mi dođe ali eto .. .)Međutim u toku odsutva sam razmišljala  da bih ja mogla da sam malo aktivnija i ne obećavam ali pokušat ću da objavljujem recepte 2 puta sedmično. Ipak računar je pun slika koje strpljivo čekaju svoj red.ne znam za vas ali za mene septembar je mesec obećanja i novog početak , dok je za ostale januar . Nekako početak školske godine me inspiriše
Da se vratimo na recept. Odlučila sam. Novi post bit će jedna fantastična torta , koja je oduševila mene i sve koji su probali ostali su bez riječi. Stvarno kora je jedna od najboljih koje sam napravila u posljednje vrijeme. Ono što je bitno pravi se sa sastojcima koje svi imamo u kući i kao kolač je poprilično jeftin. Slike nisu dobre ali ovaj put ne mogu kriviti samo moju netalentovanost nego i moga sina. Kolač je stajao vani satima i satima čekajući Nikolu da ide na spavanje i ja konačno da ga slikam . Međutim Nikola imao druge planove , nije išao na spavanje i od jednom i sa brznom svetla nožem je pravio jednu liniju koja sam jedva uspjela sakriti da se na vidi  i na slici:)
sastojci
za koru
1 šolja ulja
11/2 šolje šećera
11/2 šolje kakaa u prahu
3 jaja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode
1 kašičica soli
3 šolje brašna
1 1/3 šolje vode
 
fil – glazura
250 gr krem sira
pola margarina
3/4 kese šećera u prahu
malo ruma ili likera
 
 
Φωτογραφία1083 
Zajedno miksamo jaja , šećer , ulje i kakao nekoliko minuta.
Φωτογραφία1085
Pomiješamo brašno sa sodom ,praškom za pecivo i so a potom dodajemo vodu. Ovu smjesu sipamo u posudu sa jajama i nastavljamo miksati.
Φωτογραφία1087
Nauljimo jednu tepsiju – ili dvije tepsije po 20 cm svaka , tako sam radila ja – i pečemo na prethodno zagrajanoj rerni na 180 C oko 50 minuta. Kora je gotova ako stavljate nož i ne ostavlja ništa na njega. Čim je kora gotova izvadimo je iz rerne i ostavimo da se ohladi potpuno. Ohlađenu koru sječemo  pažljivo u sredini. Ako budete podijelili smjesu u dvije manje tepsije , nije potrebo da sječete ništa.
Φωτογραφία1088
Pripremamo fil . Sve sastojke miksamo zajedno nekoliko minuta dok ne dobijemo  gustu kremu.
Φωτογραφία1089
Uzimamo prvu koru pa odozgo zalijevamo pola kreme. Rasporedimo odozgo drugu koru pa potom zalijevamo sa ostatkom kreme. Kolač se stavlja u frižider par sati da se ohladi
CAM02288
mala tajna 1 :  voda ne treba biti ni topla ni vruća , nego direktno sa česme.
mala tajna 2 : kora je poprilično debela ali mislim da olakšava posao da podjelite smjesu u dva manja kalupa tako da ne treba da  je sječete
malta tajna 3 : nije sladak kolač , po mom ukusu je toliko sladak koliko treba da bude
mala tajna 4 : ukrasite po želji. Ja sam izabrala sigurniji put kakaa !
 
original recept : ovde
 
                            ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

1 σχόλιο:

  1. Verujem da je fina, deluje mi vrlo socno... a linija na filu se uopste ne primeti, sigurno mali nestasko nije mogao da ceka da je proba.:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή