31/7/13

Pita sa višnjama


pta sa visnjama789 
Jedna od najljepših voćaka je  višnja. Kada cvjeta , njeni bijeli cvjetovi  su prelijepi i cijelo drvo izgeda kao da je nevjesta.  Takođe prelijepa je njena transformacija u plodove.
Po mom ukusu višnje kao voće  se ne jedu i ako dosta ljudi uživa u njihovoj kiselosti.  Ja međutim od njih pravim divan liker (uskoro ću staviti recept). Njega preko ljeta serviram sa ledom a zimi ga stavljam u čaj.  Takođe od ovoga ploda  možemo praviti i ukusne voćne kolače. Suprotnost između kiselog i slatkog daju fantastičan ukus i njihova tamnocrvena boja ocrtava kolač na odličan način Sezona višnja je a danas predlažem ovu brzu slatku pitu sa višnjama .

Sastojci

1 jufka
400 gr griza
400 gr jogurta
250 gr šećera
4 jaja
150 ml ulja
2 vanillin šećera
1 prašak za pecivo
pola kilograma višanja
malo ulja da zalijemo jufku

 pta sa visnjama1
Miksamo nekoliko minuta šećer sa jajama.
 pta sa visnjama2
Onda dodajemo sve ostale sastojke osim višnjama. Izmiksamo još malo.
 pta sa visnjama3
Na radni sto stavimo 2 lista  jufke , pouljimo ih i sipamo malo smjese i jednu šaku višnjama, urolamo i rasporedimo rolat u tepsiju.
 pta sa visnjama4
Nastavimo ovako dok ne zavrišimo sa listovima. Nožem sječemo pitu . Ostakat smjese sipamo odozgo. Takođe stavimo i malo višanja za ukras.
 pta sa visnjama5
Pečemo na temperaturi od 180 C na prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta.
 pta sa visnjama6

mala tajna 1 : ako nam ne ostane smjese , nema veze. Jednostavno biće vidljivo da ste koristili jufku i naravno pita će biće malo hrskavija. Mekša je ako sakrijete kremom.
mala tajna 2 : sa 250 gr šećera pita je slatka.
mala tajna 3 : ja sam pravila rolate. vi možete rasporediti koru po želji.
mala tajna 4: sutradan pita je mekša i ukusnija. dakle , ako možete odoljeti čekajte malo!

                                                  PRIJATNO!!!!!!

2 σχόλια:

  1. Jako volim kolace sa visnjama, sigurna sam da bi mi se tvoja pitica veoma dopala i odmah bih poruckala dve kockice.:)) p.s. nisam nikada sigurna gde treba da kliknem da ostavim/posaljem komentar, cini mi se da cu morati poceti da ucim grcki.:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Recept je u stvari srpski. jedan komšinica mi je dala. fantastičan je ! vezano za grčki , nikada nije kasno za učenje:)) (ja još uvijek se mučim sa vašim jezikom :((()

    ΑπάντησηΔιαγραφή