22/12/13

Tart sa jabukama



 JABUČICE, JABUČICE !!!!
tart sa jabukama768
΄΄po jedna jabuku svaki dan  i to vas drži dalje od ljekara΄΄ tako kaže grčki narod  u čast jabuka! u toku ljeta pravimo pauzu. Ne znam , nekako mi se ne jedu jabuke iz frižidera. Više mi se sviđaju kada su u sezoni. Od oktobra pa dalje trošimo ih masovno kao da pokušavamo da jedemo i za ono vrijeme kada ih nismo jeli.
U Grčkoj klima i zemljište su dobri za jabuke. Tako je i u bosni. Lako se nalaze i baš su jeftine. Bezbroj puta pravim pite ili tart sa jabukama. Sviđaju mi se. ovaj recept mi je dala jedna moja prijateljica  prije par dana i odmah sam prionula na posao.  Recept je dobar ali ništa posebno. jedan običan, simpatičan  tart sa jabukama koji možete naći bezbroj puta na internetu. Nama se sviđao , i to je bitno !

Sastojci

1 šolja ulja
1/3 šolje šećera
1/3 šolje soka od narandže
malo konjaka
1 mala kašika cimeta
malo muškantin oraha
kora od jedne narandže
3 šolje brašna
2 male kašike praška za pecivo


fil
6 velikih jαbuka
100 gr šećera
80 gr suvog grožđa
malo cimeta

malo oraha (po želji)

 tart sa jabukama869505
U jednu posudu pomiješamo sve sastojke tijesta (osim oraha). Brašno dodajemo posljednje. Bilo bi bolje da ga stavite polako jer količina brašna zavisi od vrste koju ćete koristiti. Tijesto treba biti potpuno mokro i dosta mekano.
tart sa jabukama0-
Pravimo jednu malu loptu. Odvojite ako hoćete oko 100 gr i stavite ga u zamrživac. Ostatak tijesta omotavamo folijom i stavljamo ga u frižider da se malo stegne.  Treba se  čekati oko pola sata.
tart sa jabukama,98
Izvadimo tijesto iz frižidera i prebacimo ga u kalup . Razvučemo ga tako da ima od prilike istu veličinu kao tepsija i da pokrije malo strane pleha. 
tart sa jabukama.0988
Ogulimo jabuke i isječemo ih na tanke kriške iste veličine. Pomiješamo ih sa šećerom , grožđem, i cimetom. Zatim rasporedimo fil preko tijesta.
tart sa jabukama,0999 
izvadimo tijesto koje smo stavili u zamrživac ,izrendamo ga i rasporedimo  ga preko fila. Po želji dodajemo i malo oraha.
tart sa jabukama,m98
Pečemo na temperaturi od 180 C oko pola sata !
tart sa jabukama2
Gotovo!!!

mala tajna 1: sastojci tijesta nam daju mekano , biskvitno tijesto sa diskretnim ukusom narandže.
mala tajna 2 : ja bih rekla da je tart neutral što se tiče šećera. Rado  bih ga malo povećala.
mala tajna 3 : ako ga nećete ukrasiti sa hrskavim tijestom odozgo , slobodno stavite cijelo tijesto u pleh.

                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

2 σχόλια:

  1. Sada je pravo vreme za ovakve desertice, a kolaci sa jabukama su uvek na omiljenoj top listi, pa jos kad fino zamirise cimet dok se peku, mmmm... sretni praznici!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hvala ti puno. sve najbolje tebi i tvojoj porodici:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή