10/1/16

Kolač “svega po malo”



DSCN1166

Moji dragi čitaoci ,
Prije svega , ja bih htjela da vam poželim sve najbolje u Novoj godini. Neka Vam 2016. donese puno zdravlja, sreća i uspjeha , mnogo osmjeha i lijepih trenutaka.
U toku ovih praznika , mnogo sam kuhala , mnogo smo jeli ali uopšte nisam slikala , jer nisam imala želju. Prije više od mjesec dana , bilo je nemoguće da objavim novi recept.  Naviknuta sam  da imam probleme sa novim računarom i tako sam mislila  da znam kako da to riješim , ali dobro ste pogodili nisam uspjela. Od tada tek do prije par dana , uradila sam sve što sam mogla i nisam mogla da riješim problem sa bloggerom bez uspjeha. Čak sam počela da kontaktiram na forumu druge ljude , nadajući da oni znaju. Priznajem da su oni bili  sasvim raspoloženi da mi pomognu , ali ja nažalost nisam mogla da shvatim njihov jezik  i uglavnom terminologiju koju koriste u takvim slučajevima. Kad sam izgubila potpuno nadu i rekla sebi to je to, nema dalje  .. pala mi je na pamet nova ideja , koja je bila tačna  …ali stvarno sam bila  na ivici ludila ..
Kao što sam rekla , iako sam napravila fina melomakarona, fantastičan mousse od jogurta , jedan zanimljiv hljeb , nisam slikala skoro uopšte . Ovaj kolač sam uslikala jer je bilo sunce i lijep dan i fotografije su prirodnije sa prirodnim svjetlom .
Kolač  pravim godinama i puno mi se sviđa . Ovaj put sam ga napravila umjesto vasilopite  . Ipak, puno podsjeća na nju. Recept sam dobila prije mnogo godina i ne sjećam se ko mi ga je dao. Stvarno je jedan lijep , aromatičan , kolač koji se fino servira uz kafu posebno ovih hladnih dana.
Nemoj da vas zbuni naziv. Nisam znala kako da ga nazovem, pa sam izbrala ovaj naziv jer se sastoji od svega po malo :  malo jabuka, oraha, grožđa, čokolade. U mojoj zabilješki kad sam napisala  recept,   napisala sam  samo΄΄ lijep kolač΄΄ …
Sastojci

250 gr margarina
3/4 šolje šećera
5 jaja
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
oko 30 gr izrendane čokolade
pola šolje oraha
pola šolje konjaka
pola šolje izrendane jabuke
pola šolje grožđe
izrendana kora od jedne narandže
pola kačićica cimeta
malo karfičica
DSCN1123
Odvajamo bjelance od žumanaca pa umutimo bjelance u čvrst snijeg.
DSCN1128
Umutimo margarin sa šećerom pa postepeno dodajemo žumance . Nastavljamo miksati. Potom dodajemo sve ostale sastojke osim brašna i praška za pecivo.
DSCN1134
Dodajemo prašak za pecivo sa brašnom neprestajući da miksamo. Onda dodajemo čvrst snijeg. Promiješamo.
DSCN1139
Pripremljenu smjesu sipamo u kalup i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 45 – 50 minuta.
DSCN1161
DSCN1175
Kad se ohladi , serviramo uz kafu!!Kolač ima mnogo obožavatelja …
mala tajna 1 : bolje da koristite namazni margarin i da je u sobnoj temperaturi.
mala tajna 2: iako ne volim margarin kao masni sastojak u kolačima , i obično ga zamijenim  sa uljem , u ovom kolaču , nikada nisam probala da ga zamijenim.
mala tajna 2 : svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Preporučeno je da prosijete brašno. 
mala tajna 3 : sto više miksate , to bolji i mekši će biti kolač . Dakle nemojte da žurite. Nije isto da miksate sastojke par minuta ili 10 minuta .
mala  tajna 4 : 30 gr čokolade je sasvim dovoljna količina, ali ako želite možete je malo povećati, ali bez pretjerivanja . Kolač nije čokoladni . Hoćemo samo diskretno prisustvo čokolade , koja istakne sve ostale sastojke .
mala tajna 5 : nisam imala konjaka pa sam stavila domaći liker od oraha. Malo je potamnio kolač , ali šta ima veze …
mala  tajna 6 : izrendanu jabuku dobro iscjedimo.
                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

6 σχόλια:

  1. Sve najlepse u novoj godini, kolacic je bas lep kao i fotkica.:) p.s.drago mi je da si uspela da resis problem sa bloggerom, u poslednje vreme i kod mene nesto steka, ne mogu da aktiviram rubriku sa citaocima i nemam pojma kako to da resim, verujem da su promenili neke postavke.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hvala! Sve najbolje i tebi i tvojoj porodici. ja nisam mogla skinuti open live writer. Antivirus je spiječio skidanje. Sto se fotkice tiče , veliko hvala , Lana , jer kompliment dolazi od tebe , umjetnice fotografisanja!

      Διαγραφή
  2. Moiazei στην οψη με ενα κεικ μηλο που ειχα φτιαξει, με κανελα και σταφιδες φυσικα αλλα δεν ειχα βαλει ολα αυτα τα υλικα.δεν εχω δοκιμασει μηλο κε σοκολατρα αλλα εχω να πω οτι ειναι φανταστικος ο συνδιασμος αχλαδι σοκολατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σοκολάτα δεν φαίνεται ιδιδαίτερα , ούτε είναι αισθητή στη γεύση. Γενικά , είναι ένα πολύ ωραίο κέικ.

      Διαγραφή
  3. Dobro da mozes ponovo objaviti recepte, i blog izgleda lepsi ovako.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kad sam riješila problem , odlučila sam da za novu godinu , hoću novi izgled bloga. I meni se sviđa više ovako :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή