2/12/12

Prekrivena pizza

Čisto uživanje
Σκεπαστές πιτσούλες , σκέτη απόλαυση!!
-mala pizza14
Do sada sam više puta probala napraviti tijesto za pizzu ali doduše nijedno nije bilo ono pravo. Uvjek sam se pitala kako su pizze iz pizzerije toliko ukusne a one pravljene kod kuće su totalno neukusne. Isprobala sam i tijesto jamie Olivera.””Poznati je šef i treba  da zna””. Međutim i to tijesto (naravno po mom ukusu ) nije bilo ništa posebno.
Recept za tijesto koje ja predlažem na ovom postu  mi je dala jedna moja rodica prije nekoliko mjeseci. Bili smo kod nje u posjeti i insistirila je da nam pravi pizzu na brzinu da nas posluži. Njeno tijesto je bilo fantastično. Nije odgovarajuće samo za pizzu. Možete ga puniti i drugačije. Ja sam ovaj put napravila prekrivenu malu pizzu.

sastojci
tijesto
1 šolja toplog mlijeka
pola šolje ulja
1 mala kašika soli
1 mala kašika šećera
kvasac
brašna koliko je potrebno
malo brašna za razvijanje pizze
malo ulja za pečenje

punjenje
100 gr gaude (ili mozzarele)
150 gr šunke (ja sam ovaj put stavila kobasice)
1 paprika
100 gr šampinjona

kečap

mala pizza4
Kvasac razmutimo u toplom mlijeku. dodajemo ulje, so i šećer.
mala pizza6
Polako, polako dodajemo brašno , dobro miješajući.
mala pizza7
Količina brašna je tolika tako da nam daje jednu kuglu tijesta. Ostavimo oko pola sata na toplom mjestu da nadođe i spremimo punjenje
mala pizza8
U jednoj posudi promješamo sve sastojake osim kečapa.
mala pizza9
Od tijesta isječemo jedan krug i kalagijom ga razvijemo.
mala pizza11
premažemo kečapom (ja ovaj put nisam premazala ), rasporedimo jedan dio sastojaka fila. Ako želite možete staviti oregano.
mala pizza12
Uvijemo kao na slici.
mala pizza13
Nastavljamo ovako dok ne završimo. Rasporedimo u tepsiju , dolijemo malo ulja i pečemo na temperaturi od 200 C.
mala pizza16
Mala tajna 1: količina punjenja je dovoljna za 6 malih pizza.
Mala tajna 2: punjenju možete dodati sastojake koji vam se sviđaju.Takođe se možete igrati i sa njihovom količinom.
Mala tajna 3 : ako budete išli na ljetovanje u Grčku i želite probati prekrivenu pizzu , naziv je “”kalcone”” .zvuči kao italijanska riječ. druga vrsta prekrivene pizze je  peinerli (dugo i usko pecivo sa rupom u sredini gdje se vide sir i šunka. Probajte kalcone i peinerli. Predivne su.











SRETNO!!!

2 σχόλια:

  1. Γειά σου Βάσω. Χρόνια πολλά για τον γιό σου και τον πατέρα σου. Να τους χαίρεσαι και ό,τι επιθυμείτε. Η συνταγή φαίνεται καταπληκτική. Θα τη δοκιμάσω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ. Και εσύ ό,τι επιθυμείς. Δοκίμασε την , ωραία είναι. Θα τα πούμε και στο τηλέφωνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή