TART ……..ILI…. ΤΑΡΤΑ
Danas sam čula jednu dobru šalu o krizi, pa sam se puno nasmijala !
Bili su jedan Englez , jedan Fansuz i jedan Grk u muzeju. Stajali su ispred slike na kojoj su bili Adam i Eva. Englez je rekao – pogledajte kako izgledaju mirni . sigurno su Englezi. Fransuz se nije složio i odmah je rekao ‘’ šta kažeš ? pogledajte koliko su lijepi u njihovoj golotinji . Sigurno su Fransuzi. Grk je čuo i rekao je ‘’ šta govorite vi ? Nemaju odjeću , nemaju kuću , imaju samo jednu jabuku da jedu i misle da su u raju ! Sigurno su Grci!
ha, ha , ha !!!!
Da ostavimo sada Adama i Evu da podijele jednu jabuku a mi da idemo praviti jedan prelijep tart sa spanaćem.
Sastojci
lisnato tjesto
za fil
oko 600 gr spanaća
200 gr sira feta
1 crveni luk
1 praziluk
malo peršuna
100 gr riže
malo ulja
so , biber , paprika
i još
250 gr jogurta
2 jaja
Spanać operemo, isječemo i dobro iscjedimo.
U tiganju pržimo luk , spanać, isječen praziluk i peršun. U toku pržanja spanać se smanji. Kada je gotov , dodajemo u smjesu rižu i sir u komadima. Začinimo i ostavljamo sa strane.
Na radnoj površini posutoj brašnom razvijamo tjesto i rasporedimo ga u tepsiju. potom sipamo spanać i uvijamo krajeve tjesta.
Umutimo jogurt sa jajama i posipamo po spanaću.
Pečemo na temperaturi od 220 C oko 45 minuta.
Poslužite se ! Neki kažu da se bolje jede vruće. Meni je takođe ukusno i kada je hladno.
mala tajna 1 : naša navika kada pravimo pite sa spanaćem je da pomješamo sa njim i druge vrste trava. Međutim izgleda da vi to nemate i meni je zaista tešto i da objasnim i da nađem prevod. Jedina trava osim spanaća što se jede i uspjela sam je naći je blitva. Ovaj put sam pratila našu naviku i stavila oko 150 gr blitve bez korjena i rezultat je bio super(Oko 500 gr spanaća & 150 blitva)Slobodno dodajte blitve.
mala tajna 2 : u tartima dosta se koristi vrhnje. Ja sam umjesto njega koristila jogurt. Tart je i ukusan i zdrav.
mala tajna 3 : ako želite nešto kao pitu , ali bez muke i razvijanja jufke , evo ….. rešenja
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου