21/7/14

Batzina


Pita sa tikvicama i kukuruznim brašnom!
 CAM02201
Jedan moj prijatelj je chef . On iz djetinjstva znao šta hoće da bude. Poslije gimnazije, nimalo nije gubio vremena a išao je u privatnu školu da uči kulinsrske tajne. Danas radi u velikim hotelima u Atini i na ostrovima i smatra se dobrim i uspješanim chef.
Sviđa mi se da pričam sa njim posebno kada smo sami , jer dijelimo istu ljubav za hranu. Ako nam se pridruže drugi  , gledaju nas malo čudno jer je dosadno da  nas slušaju kako pričamo o receptima. Poslednji put kad sam ga vidjela , pričali smo o novoj orijentaciji  koja polako polako ulazi u hotele. Izgleda da bacamo nazad naš iskompleksiran stav da turisti hoće svoje  a chefovi tek su počeli da prave više tradicionalne tanjire turistima  , nešto što je iznenada dobilo pozitivne komentare.   Naravno ono što mi nazivamo tradicionalna kuhinja, npr. imamo bezbrojne tanjire osim musake, grčke salate i uza!
Batzina je jedna tradicionalna i vrlo jeftina pita  sa tikvicama, koja se pravi u središnjem dijelu Grčke. Sada su tikvice u sezoni.Ovo nevjerovatno ukusno povrće igra glavnu ulogu u dosta recepata. Ne vjerujem da postoji domaćica da ne prži tikvice ili da ne pravi brze pite bez jufke. Jedna takva pita je i batzina , koju Stavros pravi sa kukuruznim brašnom i sa tako malo sastojaka !To se uklapa sa tim što je Grčka  siromašna zemlja i to se vidi i u našoj kuhinji. Što manje , to bolje.


Sastojci

5 tikvica – 5 šolja rendanih tikvica otprilike
50 ml mlijeka
100 ml ulja
3 jaja
2  šolje kukuruznog brašna
300 gr sira fete (može i više)
oko 100 gr margarina

 Φωτογραφία1010
Izrendamo tikvice i ostavimo ih u cjediljku da ispuste tečnost . Povremeno ih dobro ocjedimo rukom.
Φωτογραφία1011
Φωτογραφία1013
U jednu posudu umutimo jaja sa uljem i mlijekom pa onda dodajemo tikvice. Promiješamo dobro. Kako miješamo tikvice pustaju tečnost tako da na kraju dobijemo jednu rijetku smjesu i ako recept nema puno mokrih sastojka. Dodajemo i kukuruzno brašno i promiješamo.
Φωτογραφία1014
Potom dodajemo fetu u krupnim komadima i lagano miješamio. U ovom koraku ne miješamo puno jer ne želimo da  se feta izgubi u smjesi.
 Φωτογραφία1017
Rasporedimo pitu u veliku tepsiju, namažemo  margarin u komadima odozgo  i pečemo na prethodno zagrejanoj rerpi oko pola sata.
 CAM02184
to je to !

mala tajna 1 : po chefu , batzina ima samo jednu i jedinu tajnu : treba da se peče u velikoj tepsiji tako da ne bude debela.
mala tajna 2: obično svagdje u našoj kuhinji se nalazi peršun ili barem kopar. Batzina nije uopšte aromatizovana sa tim biljkama tako da ne upadnete u iskušenje da ih stavite.
malta tajna 3 : obično ovakve tradicionalne  pite sadrže oko pola kilograma sira. Razlog za to je da je svaka kuća u starim vremenima držala stoku i mlijeko i sir su bili dovoljni.  Današnja kriza ograničila je čak i tradiciju:))
mala tajna 4: kada me pitaju odakle sam , obična prva reakcija i riječi su : Uzo , salata, muzaka.. i baš me nerviraju jer naša kuhinja je toliko bogata kao i naša istorija. Nažalost turisti potpuno  pogrešno misle da ako su pojeli musaku ili su zigrali sirtaki , da su stručnjaci u grčkoj kulturi. Ne bi bilo zanimljivo sledeći put , da naručite npr retsinu (jedna vrsta potpuno jeftinog vina) a ne uzo, umjesto giros da probate  skepasti (giros je ali kao pizza) i uz kafu da kupite tsureki (možete da ga nađete u svim supermakretika i nije uopšte skup)!?

                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

7 σχόλια:

  1. Odličan recept koji bilježim i sigurno radim jer su divni sastojci.
    Retsinu sam probala, a o Grčkoj znam malo jer povijest i kultura su toliko zapanjujući da bi trebala desteljeća da se sve prouči. Kada sam davno bila u Grčkoj, nosila sam knjigu R. Gravesa "The Greek Myths" kako bih si barem malo predočila što se zaista događalo na pojedinim mjestima koja sam posjetila (Atena, Mikena; Sounion). Bila je zima i za mene je taj posjet bio naprosto čaroban. Jela sam naranče i jogurt s češnjakom. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I mi ne znamo sve! npr prije par godina jedna moja prijateljica je dobila prvo radno mjesto na Paros (ostrvo na Egejskom moru). Ona me je vodila u jedan mali kafić , u sredini ničega sa terasom iznad odrona da probam najbolju sokolatopitu (pita sa čokoladom) koju prave tri sestre sa tajnim receptom od njene bake. Ta sokolatopita je najbolja oda svih koje sam ikada pojela. Ona je saznala za te sestre jer se družila sa jednom djevojkom sa Parosa. Sigurno je da ovu sokolatopitu mogu probati samo oni koji znaju a ne svi turisti koji posjete Paros! Jogurt sa češnjakom se naziva tzatziki :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ayto kapou to eho ksanaakousei san onoma alla den eimai siguri se poio meros to ftiahnun, esy apo poio meros tis Ellados katagesai an epitrepetai k apo poy katagetai ayti i pita ean gnorizeis? vasika to kolokythi de mu aresei alla nomizo oti tha dokimaza apo ayti ti pitula. m aresoun k oi kolokythokeftedes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την φτιαχνουν στην κεντρικη ελλαδα αλλα γενικα εχει διαφορες παταλλαγες παντου.εμεις στη ηπειρο την φτιαχνουμε με αλευρι κανονικο.ειναι μια πολυ ωραια πιτουλα ,οπου αξιοποιουνται τα κολοκυθακια ,αλλα ειναι αρκετα δυσδιακριτα μεσα στην πιτα αν κ ειναι βασικο της συστατικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρονια Πολλά για την ονομαστικη σου εορτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ. Να είσαι και εσύ καλά. Με υγεία , ο καινούριος χρόνος να σου φέρει ό,τι ποθείς.

      Διαγραφή