9/12/14

Posni mafini sa cimetom



WP_20141109_16_32_38_Pro 
Nekako moje raspoloženje nije baš dobro , ali uvijek je takvo u ovo doba godine. Približava se Božić i svake godine ovaj praznik me rastuži , bez razloga , bez posebnog razloga. Milioni misli me udaraju. šta se desilo , a šta se nije desilo , šta treba da bude, misli bez niza ,  kao da raspoređujem u mom mozgu događaje iz prošle godine. Faza je , nadam se  prolazna …
Ovaj put sam odlučila da postim cijeli post i već sam krenula 15 novembra  a nastavljam bez prekida. Prva sedmica je bila teška , neobična pa onda sve normalno. Svi me pitaju da li ustajem na veče da ubodem malo mesa, tiho da me niko ne vidi. Ne… takav post nema smisla…
Pauzirala sam malo i sa kuhanjem. Ne kuham toliko  kao prije. Brojila sam da nisam pravila kolače 10 dana , iznenađujuće dugo vremena za mene. Tako prije nekoliko dana pravila sam ove fine mafine sa ukusom cimetom. Ok , bez mesa mogu da živim , ali bez šećera ?Hm , odgovor je negativan…
Cimet obožavam. Njegov miris me opija Prije nekoliko dana dodala sam malo cimeta u čaj. Znate šta sam otkrila: da daje čaju nekako sladak ukus i nije mi bilo potrebno da dodam šećer. To za mene se smatra kao VELIKI uspjeh , jer čaj bez 4 kašike šećera se  ne pije !
U našim kolačima cimet ima kraljevsko mjesto i dosta puta sam se iznenadila kad me pitaju šta koristim i kolači imaju takav ukus. Ma naravno cimet ….
Sastojci
1 šolja gaziranog soka od narandže
pola šolje ulja
200 gr šećera
50 gr suvih grožđica
100 gr oraha
malo konjaka (ili likera)
1 prašak za pecivo
2,5 šolja brašna
malo sode
1 supena kašika cimeta
malo klinčića

WP_20141109_12_39_15_Pro
Grožđe utopimo u konjak razblaženo sa vodom ostavimo oko pola sata.
 WP_20141109_12_44_27_Pro
U jednu posudu  umutimo  pjenačom zajedno mokre sastojke  sa šećerom i začine.  Potom dodajemo grožđe ,koje smo dobro iscjedili, i orahe.
WP_20141109_12_47_29_Pro
U drugu posudu pomiješamo brašno, prašak za pecivo i sodu. Ovu smjesu lagano sipamo u mokre sastojke i polako mješamo dok ih ne sjedinimo
 WP_20141109_13_00_46_Pro
Nauljimo kalup za mafine i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni dok fino ne porume. (oko pola sata)

WP_20141109_16_32_11_Pro
mala tajna 1 : možete utopiti grožđe u vodu bez konjaka , ali meni lično se sviđa ukus alkohola. Ako ga utopite u konjak , onda trebate staviti još malo u smjesu.
mala tajna 2 : kažu da klinčić pogorčava ukus , tako da je preporučena količina mala, prstohvat klinčića. Ja uvijek stavljam malo više …












Kako pada mrak , moje rašpoloženje pada. Slušam muziku. Uvijek slušam muziku. Godinama slušam muziku.Tužniju pjesmu još uvijek nisam našla ….a još uvijek tražim : Marianne Faithfull : So sad ….

 

 LAKU NAM NOĆ !

2 σχόλια:

  1. Divan receptic za posne kolacice, nekada zaboravimo koliko su jednostave stvari dobre i fine. Kada mi nekada padne raspolozenje, napravim solju toplog caja i omiljene keksice, pa se ususkam ispod cebeta uz knjigu ili pustim neki omiljeni film, a posle duge setnje na svezem vazduhu sve brige momentalno nestaju... saljem ti pozitivne vibracije da rasteraju te tamne oblacice.:)) p.s. posluzila sam se i jednim kolacicem sa cimetom...;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hvala , Lana , na pozitivnoj energiji! uvijek je potrebna :)))

      Διαγραφή