9/6/16

Jako ukusne i zdrave pitice sa tahinijem i cimetom



SAMO JEDNA RIJEČ : F A N T A S T I Č N E !!!!!!!
DSCN1583
Tahini nije baš poznat u Banjaluci. Nekada ga imaju svi supermarketi , nekada nestane skroz a nekada mu mijenjaju  mjesto u frižideru i kad zamolim za pomoć radnice me čudno gledaju ..kad ih uvjerim da nije do moga akcenta , shvatam da jednosatavno ne znaju šta je to. Žalosno .. jer tahini pomaže organizmu ,  jača kosti, zube i mišiće  ,. Istraživanja su ga povezala sa sniženim rizikom od alergija i nekih vrsta karcinoma .Usporava starenje stanica tkiva i održava mentalnu svježinu i u staroj dobi.
Mada , jedan brz pogled na netu i spisak koje sve dobro nam donosi, konzumiranje tahina raste. Dakle , da smo svi mi znali koliko je tahin dobar za naše zdravlje rado bih smo ga konzumirali svakodnevno . Ja priznajem da ga koristim  više kad je post  , pa nekako ga zaboravljam u frižideru poslije toga. Greška … Velika greška.
Ove slatke pitice sa tahinijem su vrlo poznate kod nas, ali porijeklom su sa Kipra . Ja ih često pravim , kad imam vremena naravno , jer moram da razvijam tijesto i nekada mi je mrsko. Mi nove domačiće baš i ne volimo razvijanje tijesta , i ako to nije ništa teško. Lično ja  , mrzim prašinu što proizvodi. ali ove pitice…. Vrijede svakog pojedinačnog trudu … i nek ispraše kuću ,.šta ima veze …

Sastojci
za tijesto
1  paketić kvasaca
1 kašičica cimeta
1 kašičica mahlepa
1/4 šolje ulja
2 šolje mlake vode
5 s.k šećera
4, 5 šolje brašna
oko 50 gr margarina

Fil
2 šolje tahina
11/2 šolje šećera (pola bijelog a pola smeđeg šećera)
2 kašičice cimeta


DSCN1534
Rastvorimo kvasac u dvije šolje mlake vode i čekamo par minuta da se aktivira kvasac. Potom  u kvasac dodajemo ulje, začine i šećer i rukom promješamo da rastopimo šećer.
DSCN1539
Onda postepeno miješamo brašno dok ne zamijesimo glatko tijesto. Prekrijemo peškirom i čekamo da naraste. 
 DSCN1547
Tahini  pomiješamo sa šećerom i cimetom i ostavimo sa strane.
DSCN1553
Tijesto podjelimo na kuglice veličine oraha . Svaku kuglicu razvijemo  okalagijom u krug  od 10 cm otprilike. Namažemo 2-3 s.k tahina.
DSCN1558
Oblikujemo male puževe.
DSCN1570
Pitice rasporedimo u tepsiju podloženu papirom za pečenje . Na svaku piticu stavimo mali komadić margarina. Pečemo na prethodno zagrejanoj rerni dok fino ne porumene.
DSCN1586
DSCN1591
Uživamo !
 
mala tajna 1: Ako nemate mahlep , nema veze. Tijesto je ukusno i samo sa cimetom.
mala tajna 2 :  Te pitice su jako dobar , zdrav i ukusan doručak.
mala tajna 3 : Nekada posipam smeđi šećer odozgo ,prije pečenja. Daje lijep ukus i boju.
mala tajna 4 : cimet nikada ne štedim , jer ga obožavam …
mala tajna 5 : ja sam sigurna da ako ih probate jednom , zavoljećete ih za uvijek !!!


                                                                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!













7 σχόλια:

  1. Mnogu su fine, a tahini u filu mi je nesto novo, sjajna ideja!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kod nas takve pitice sa tahinijom su poznate. Prodaju se i u pekarima. Ja cesto ih pravim. Djeca ih vole :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ταχίνι ειναι μια τέλεια και υγιεινή τροφή. Παρόλο που μικρά μας έλεγαν Ο Μπαρμπαπίλοιος ειχε ενα γαλό και τονε ταϊζε ταχινι για να τον παχυνει και τα λοιπά αν το τρως με μέτρο κα ισύνεση οχι μόν οέχει τα οφέλη του στη διατροφή σου.... βιταμίνες, φυτ.ινες κ.λ.π. αλλά αδυνατίζεις κι όλας! Πολλοί διατροφολόγοι το συστήνουν στο πρΩινό. Το εχω χρησιμοποιήσει σε διαφορες συνταγες και θέλω να το δοκιμάσω και ως σως με μπρόκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το χρησιμοποιώ συχνά. Οι ταχινόπιτες όμως μου αρέσουν πιο πολύ από όλα. Ο Συνδυασμός με κανέλα απογειώνει τη γεύση. Μόνο το άνοιγμα του φύλλου να μην ήταν ...Κατά τ΄αλλά , σωστά τα λές. Παν μέτρον άριστον :))

      Διαγραφή
    2. Τρωω ταχινι με πορτοκαλι στο πρωινο, θα βαλω κ τη κανελιτσα του να δω τον συνδιασμο. Κανελιτσα κ παλι κανελιτσα με τις αντιβακτηριδιακςες ιδιοτητες της.:-) an κ τωρα που το θυμαμια εχω δοκιμασει το συνδιασμο στη φανουροπιτα!

      Διαγραφή
  4. Kad sam videla i pročitala recept,mnogo mi se svideo.Probaću sigurno!Odlično! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Receptje jako dobar ! Biće mi drago da ga probaš. Hvala na javljenju :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή