1/1/17

Melomakarona ljubavi !

Za novu godinu

DSCN2107_thumb1

Htjela sam da objavim ovaj recept mnogo ranije ali nisam stigla. Mislim da je to već poznato…

Dva su naša tradicionalna božična kolača : melomakarona i kurambjedes. Kurabjedes u ovom blogu nećete naći , jer uvijek probam kolač prvo ja pa ga onda   objavim a ovaj kolač jednostavno ne volim… Ali  melomakarona obožavam. Melomakarona su posni kolači , i konzumiramo ih prije Božića , u toku posta. Poslije Božića oni koji ih vole mogu da uživaju u ukusu kurabjea koje sadrže maslac.

Ako odlučite da pravite ovaj recept , dobićete fantastične melomakarone. Ali pazite , pratite recept kako se daje i pazite na  vrijeme pečenja.

 

Sastojci

1 šolja maslinovog ulja (ili po pola sa suncokretovim)

1/4 šolje šećera

pola šolje konjaka (ili ruma)

1 šolja svježeg soka od narandže

1 kašičica sode bikarbone koju ćete rastopiti u soku od narandže

1 puna kašičica cimeta

1/2 kašičice  karfičica

2 šolje griza

2 1/2 šolje brašna

 

sirup

1 šolja meda

1 šolja šećera

1 šolja vode

štapić od cimeta

par komada karfičića

par kapi soka od limuna

kora od jedne narandže

 

i još

malo meda , malo oraha

 

 

DSCN2033_thumb2

U jednu posudu pomiješamo sve sastojke osim griza i brašna i kašikom promiješamo lagano dok se ne istopi šećer. Potom dodajemo griz, pa onda brašno. Dobićete mekano tijesto.

DSCN2054_thumb2

Oblikujemo male loptice i rasporedimo ih u tepsiju obloženu  papirom za pečenje.

DSCN2056_thumb2

Viljuškom prituskeno svaku lopticu kao što se vidi na slici i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni 20 - 25 minuta. Kad je gotovo izvadimo tepsiju odmah  i ostavimo je  sa strane da se potpuno ohladi.

DSCN2041_thumb2

Pripremamo sirup. Sve sastojke sirupa kuhamo 3 minuta od momenta ključanja vode.

DSCN2068_thumb2

Odmah prelijevamo tepsiju sa melomakaronima i ostavimo ih da upiju tečnost. Povremeno ih okrenemo sa jedne i druge strane.

DSCN2085_thumb2P

Rasporedimo melomakarona u tanjir ,gdje ćemo ih držati. Na svaki  komad prelijevamo  par kapi meda, pa odozgo pospemo krupne orahe.

DSCN2104_thumb2

DSCN2097_thumb2

 

 

mala tajna 1 : ova doza daje oko 25 komada.

 

mala tajna 2 : ne treba da ih pečete više od 25 minuta , jer ako se stegnu neće upiti tečnost i ostaće tvrdi kao biskvit.

matla tajna 3 : nikada nemam štapić od cimeta i dodajem pola kašičice cimeta u prahu.

malta tajna 4 : ako imate maslinovo ulje , bolje da ga koristite. Grci vjerujemo da igra glavnu ulogu za lijep rezultat

mala tajna 5 : Uvijek sam se pitala kako u poslačistarcima lijepo stoje orasi nad melomakaronima i nikako da skontam. ΄΄ Tajnu ΄΄ mi je otkrila prijateljica čiji je otac poslastičar ali već dugo je u penziji tako da se neće naljutiti Smile.

mala tajna 6 : držimo ih van na  sobnoj temperaturi.

 

    Dragi moji čitaoci i ljubitelji grčke kuhinje još jedna godina nas pozdravlja i stoji  pred našim vratima. Nadam se da će svima nama Nova Godina donijeti svako dobro. Svima želim sretnu , kreativnu i uspješnu 2017. godinu

 

                                    Καλή χρονιά με υγεία , χαρά και αγάπη.

7 σχόλια:

  1. Εξεπλαγην γιατι απ'ο,τι ξερω ειχες μελιμακαρονα στο μπλογκ! Παντως αυτα μου φαινονται πιο ομορφα. Απο οτι βλεπω αυτα ειναι με σιμιγδαλι. Παντα αναρωτιομουν αν τ μελομακαρονα που ετρωγα ειχαν σιμιγδαλι, ε να που γινεται και μονο με σιμιγδαλι. Πως ειναι στο δαγκωμα?θριματιζονται η ενταξει? Απο οταν εφτιαξα μονη μου ολα τα απεξω μ φαινονται ψευτικα,σα να εχουν παλιολαδια! Φετος δεν εφτιαξα κι ακομα δεν εφαγα ουτε ενα μελομακαρονο, σημερα μου εδωσε η γειτονισσα αλλα δε δοκιμασα ακομα.Παντως εμενα μια χαρα κολλησανε τα καρυδια, μαλλον επειδη ειχα πολυ μελι στο σιροπι κ η συμβουλη της θειας μου ηταν να τα βαλω γρηγορα οσο ειναι νωπο ακομα το σιροπι. Καλη χρονια με υγεια και ειρηνη σε ολο το κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δοκιμαζω κατα καιρους διαφορες συνταγες.αυτη εδω προεκυψε..ειχα δει κ εγω συτες με το σιμιγδαλι κ μου κινησαν το ενδιαφερον.ετσι μου προεκυψε αυτηνεδω πριν τρια χρονια κ απο τοτε την κανω φανατικα.βγσινουν εκπληκτικα.οποις τα δοκιμαζει ζηταει κι αλλο.φετος παλι εκανε τρεις δοσεις κ δεν εμεινε τιποτα.μελωνουν παρα πολυ καλα κ δεν εινσι ουτε πολυ σφιχτα ουτε μαλακα.ακριβως οπως πρεπει.επισης χρονια πολλα με ολα τα καλα😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ξαναλειτουργησει το μπλογκ ? εχει πολυ σπανια αναρτηση μηπως δε θα συνεχιστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μπλογκ μια χαρά λειτουργεί με τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες συνταγές , λόγω έλλειψης χρόνου για νέες δημοσιεύσεις :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ok, anamenoume nea syntagoula. Parepiptontos mipos eheis dokimaaei na valeis krasi se zumi magias?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα ανέβει συντομα:)) Κρασί με μαγιά δεν έχω συνδιάσει. Έχω βάλει κρασί σε κουλούράκια γλυκά και είναι πάρα πολύ ωραία. Το έχεις κάνει και εσύ (σε παρακολουθώ να ξέρεις :)) . Δεν νομίζω να μην συνδιαζεται , αν και δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρασι σε ζυμη με μαγια δεν εχω βαλει, το σκεφτομαι αλλα δε ξερω πως θα αντιδρασει.

      Διαγραφή