Slano i ukusno pecivo
Εδώ κουλούρι , εκεί κουλούρι , πού είναι το κουλούρι;
Ovaj put mi je nezgodno da nađem prevod i ne znam šta su kuluria na vašem jeziku. Istina je da vi to nemate ovde. Dosta puta sam ih tražila u pekarima ali ih ne pravite ovdje. Sada ću vam opisati o čemu govorim da se bolje razumijemo. Kuluria su slano ili slatko malo pecivo.Njihov oblik je kao krug , kao pletenica ili možda i kao prsten.(pogledajte i na slici – jedna slika je kao hiljadu riječi). U Atini se prodaju i na ulici i u pekarima. Poznat je kuluri iz Soluna (neki drugi put pokazaću vam kako se pravi ). Mi Grci ih jednostavno obožavamo.Nije pretjerano kada kazem svi mi. Vjerovatno već znate da nam se ne sviđa da doručkujemo.Međutim svi kupujemo barem jedan kuluri ujutro. Danas ćemo praviti kuluria sa mrkvom. Odlična su uz kafu, čaj, ili kad je post. Od sada pa na dalje pravićemo ih na različite načine. Ko zna možda neki pekar iz Banjaluke vidi ovaj recept i prihvati ga , tako da ne treba da ih pravim nego ću moći da ih kupim i da se osećam kao da sam u mojoj zemlji.
sastojci
1 velika mrkva
1 čaša ulja
pola čaše vode
brašno
malo soli , biber
Izrendamo mrkvu.
U mrkvu dodajemo ulje i vodu
Na kraju polako stavljamo brašno , miješajući dobro. količina brašna nije određena. Mi trebamo takvo tijesto koje se može oblikovati. Ostavimo ga sa strane oko desetak minuta.
Na radni sto paspemo malo brašna. Uzimamo jedan komad od tijesta i rukom ga oblikujemo u obliku pertle. Bolje je prvo da završimo sa oblikovanjem tijesta.
Uvijamo ga tako da dobijemo jedan mali krug. Pritišćemo ga malo tako da se krajevi dorbo povežu.
Rasporedimo komade u tepsiju i pečemo na temperaturi od 180 C oko 20 minuta.
Mala tajna 1: stvarno se pitam kako nijedna pekara ovde ne pravi ovaj toliko jednostavan i ukusan recept.
Mala tajna 2": u Grčkoj ih na primjer kupujemo umjesto sirnice .Odličan su doručak (takođe i jeftin)
Mala tajna 3 : sa ovom količinom sastojaka dobijamo oko 20 komada.
TO JE TO …
djevrecici-- kuvarica gr ;) pozz iz atine
ΑπάντησηΔιαγραφήhvala !
Διαγραφή