28/7/13

GEMISTA :punjene paprike i paradajz sa rižom

    
APSOLUTNO LJETNO JELO
punjeni paradajzi i paprike sa rizom2

Ο ovom jelu odakle da počnem i gdje da završim!!kada su paradajz i paprike u sezoni i ΄΄gemista΄΄ se pojave na našem stolu. Pojedine žene ih zalede tako da ih mogu  praviti i u toku zime. Ovo jelo je zaista omiljeno!
Sjećam se kada sam studirala, srijedom u studenskom domu smo imali gemista , ali bez mesa . Sledeće sedmice su bile sa mesom u četvrtak! Pa onda obrnuto. Mada , nije bilo moguće da prođe sedmica bez njih. Sličan raspored imaju i u vojsci za vojnike!
Tako rade i domaćice, mlade i stare. Kada je post domaćice serviraju ΄΄siromašna gemista΄΄ , bez mesa.
Da pravimo gemista ne treba da smo stručnjaci u kuhinji , niti nam treba mnogo vremena. Inače se prave u velikim količinama i definitvo će ostati i za sutradan. Jedino što trebate paziti  koju vrstu riže ćete koristiti kao i način pečenja. Često sam slušala da se žale da je riža  prekuhana.

Sastojci
6 paradajza
6 paprika
1 šaka  mljevenog mesa
2 šolje riže (oko 400 gr)
1 crveni luk
malo mirođije
malo peršuna
ulje
so ,biber , oregano
 punjeni paradajzi i paprike sa rizom5
Operemo paradajze i jednom malom kašikom izvadimo pažljivo unutrašnji dio. Ne bacamo ga nego ga ostavljamo na tanjir.
punjeni paradajzi i paprike sa rizom6
Čistimo  paprike iznutra i  peremo ih .
 punjeni paradajzi i paprike sa rizom7
punjeni paradajzi i paprike sa rizom09
Pripremamo fil. Na tiganj prvo stavljamo meso bez ičega i čim meso promijeni boju dodajemo ulje. Na ulju dinstamo isječen luk . dodajemo opranu rižu , mirođiju , peršun i unutrašnji dio paradajza. (ne treba da stavimo sve što smo izvadili). kada je smjesa gotova (nema više tečnosti) skidamo sa vatre
 punjeni paradajzi i paprike sa rizom76
Spremni smo da napunimo paradajze i paprike. Jednom malom kašikom ih napunimo. Ako želite možete da stavite i poklopac (to nije toliko bitno) ,rasporedimo ih u pekač ili u tepsiju , pouljimo i dodajemo jednu čašu vode. (ako u toku pečenja treba, stavite još malo , dodajte slobodno)
 punjeni paradajzi i paprike sa rizom567
punjeni paradajzi i paprike sa rizom3
Pečemo na temperaturi od 180 C na prethodno zagrejanoj rerni oko 1 sat i 20 minuta. ako budete koristili pekač , sklonite poklopač pola sata prije nego što je jelo gotovo. Ako ih budete pekli u tepsiji , treba staviti foliju i pola sata ranije skinuti je.
punjeni paradajzi i paprike sa rizom
mala tajna 1 : pazite koju vrstu rižu ćete koristiti . Dugo zrno je najbolje. Ostala riža nije za gemista.
malta tajna 2 : u paprikama riža bude tvrda , dok je u paradajze malo mekša.
mala tajna 3 : ako ste pravili malo više fila , nemojte se sekirati. Rasporedite ga u pekač . Takođe ako imate malo prostora , stavite par isječenih krompira.
mala tajna 4 : pazite da ne prepečete jelo . Naravno zavisi od rerne . Nekada treba malo više vremena , nekada malo manje. Vi često pogledajte jelo. Kada je riža gotova , ne treba više da pečete.
mala tajna 5: po meni jelo je ukusnije  sutradan.

                                                    PRIJATNO !!!!!

3 σχόλια:

  1. Ja ih volim kad u fil ima i meso i pirinac:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I meni se svidjaju sa mesom.omiljeno jelo :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχω και μια συνταγουλα με σταφιδες, αλλα δε την εχω δοκιμασει ακομη! Μια φορα τα εκανα με πλιγουρι μεσα αλλα δε ξετρελλαθηκα. θα ηθελα να τη βαλω στο μπλογκ αλλα σκεφτομαι οτι δε θα τα φαω χαχααχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή