9/10/13

KROASANI,KROASANI!!!


kroasani43
 Ko ne zna za ovaj divni slatkiš u obliku  polumjeseca? Kroasan je poznato pecivo u cijelom svijetu.        Po nazivu imam pogrešno mišljenje da nam recept dolazi iz Franzuske. Upravo i Francuzi su dobili recept iz austrijskih pekara, jer u stvari kroasan krije jednu zanimljivu priču koja stiže čak od Sulejmana Veličanstvenoga. 
Želeći da osvoji Beč napadao ga je ,ali njegovi tvrdi zidovi  su ga štitili. Nemajući drugog rešenja otomanska vojska je počela da kopa tunele ispod zemlje ,misleći da će tuneli omogućiti vojnicima  da uđu u grad. U tim vremenima austrijski pekari su držali pekare pored zidova i   čuli su čudne zvukove kopanja. Odmah je zvonilo zvono za uzbunu  i Beč je bio spašen.  Tada su pekari , da bi proslavili njihov uspjeh , i inspirisani od turske zastave,   pravili hljeb u obliku polumjeseca .Oblik hljeba se sviđao svima , tako da su kroasani brzo postali poznato i omiljeno pecivo.
Kako su Turci usvojili polumesec na njihovoj zastavi? Ovde igramo i mi Grci ulogu, jer ovaj znak je  u stvari grčkog porijekla.Filip , otac  Aleksandra Velikog  pokušao je  osvojiti   Vizantion (grad gdje se danas nalazi Konstantinupolis) .Međutim psi su ga čuli  i počeli su lajati. Stanovnici grada  čuli su pse i izašli su da vide šta se dogodilo. Bio je polumesec  i uspjeli su da vide filipove vojnike !Odmah su izašli da ih natjeraju štiteći  svoj grad. Poslije borbe ,  u čast Ekati , koja je bila boginja mjeseca su pravili kovani novac sa oblikom meseca.  Vijekovima poslije ovoga događaja, kada su Turci osvojili grad , našli su i kovani novac ,dopao  im se , i postavili su ga na njihovu zastavu!!

Sastojci
1 šolja mlijeka
100 ml maslinovog ulja
1 jaje
pola kilograma brašna
1 paketić kvasca
1 kašičica šećera
pola kašičice soli

kroasani6577
Razmutimo kvasac u toplo mlijeko.Potom umutimo sve sastojke tijesta zajedno dok ne pravimo jedno meko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Najvjerovatnije će biti potrebno da dodate još malo brašna.
kroasani536647785
Tijesto ostavimo prekriveno peškirom da nadođe. Što duže ostavite tijesto to bolje biće.
kroasani87899
Na radni sto posipamo malo brašna i sječemo pola tijesta . Kalagijom razvijamo jednu jufku. Nožem je isječemo u trokutiće (ako hoćete praviti veće kroasane , pravit ćete manje truglove) na bazi trougla stavite jednu kašiku pekmeza , i urolate.
kroasani-0999
Rasporedimo kroasane na veliki pleh na koji smo stavili papir za pečenje. Pečemo na temperaturi od 180  C oko pola sata.
kroasani
kroasani8977
mala tajna 1 : sa ovim tijestom možete praviti slatke i slane kroasane.
mala tajna 2 : možete pripremiti veću količinu i da stavite kroasane u zamriživač . Prvo trebate staviti pojedinačno na tacnu pa onda kada se zalede u jednu vrećicu. Tako se kroasani neće zalijepiti jedan za drugi.
mala tajna 3 : ne treba da stavite mnogo fila , jer će biti teško da savijete krajeve i fil će pasti na pleh.
mala tajna 4: umjesto maslinovog ulja, možete staviti obično ulje. ali ..eto mi Grci ga obožavamo!!
mala tajna 4: ja sam napunila kroasane domaćim pekmezom od šljiva. Možete staviti bilo koji pekmez koji vam se sviđa ili čak i eurokrem.
mala tajna 5 : ne vjerujem da postoji kuća koja ostane bez pekmeza od šljiva , posebno ove godine kada su šljive rodile tooooooliko! evo načina da ga potrošite!

                                                         ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

4 σχόλια:

 1. Φαίνονται καταπληκτικά Βάσω. Τέτοιες συνταγές να μας δίνεις πάντα! Θα τη φτιάξω σύντομα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλα καλά Βάσω; Έχεις μέρες να μου τηλεφωνήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φαίνονται καταπληκτικά Βάσω. Τέτοιες συνταγές να μας δίνεις πάντα! Θα τη φτιάξω σύντομα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Fini kroasani, uvek dobro dodje novi receptic...a najlepse ih je grickati ujutru uz soljicu bele kafe.:)) Lep pozdrav!:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή