13/10/13

Konstantinopoljski kolač Soluna


DANAS NAM JE DIVAN DAN , DIVAN DAN !!!

kolač sa grizom, prelivom i kremom 1

U stvari nije nama danas divan dan već je blog napunio jednu cijelu godinu i to u Srijedu, 10 og Oktobra !
Baš je brzo prošlo vrijeme od kada mi je palo na pamet da napravim ovaj blog sa grčkom kuhinjom. Nemajući nikakve veze sa računarima osim moje ljubavi prema njima ,  takođe nemajući apsolutno nikoga da mi malo pomogne kada sam počela da pravim prve korake , mogu da kažem da nije sve to bilo mačiji kašalj. Međutim , sada ,poslije jedne godine , mogu reći da sam otprilike shatila kako ide.
Za naš prvi rođendan nisam spremila neku lijepu tortu (nekako ovih dana šlag mi se ne jede), ali sam odlučila da ostanem još malo u Solunu i na hrani  koja je donijeta iz Male Azije posebno poslije prvog svijetskog rata.
Naš današnji kolač obuhvata sve što obuhvataju istočni kolači : preliv i ukusnu kremu, . Baš je poznat kolač u Solunu, jer u stvari je jedna vrsta ekmeka  a mi Grci volimo ekmek kadaifi (uskoro). Meni je privukla  pažnju njegova kora , jer u nju nećemo staviti ni jaja ni brašno.
Apsolutno vam preporučujem ovaj kolač.

Sastojci
2 1/2 šolje griza
1 1/2 šolje šećera
mlijeko koliko je potrebno tako da imamo jedno mekano tijesto
pola velike kašike praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 kašičica sode bikarbone

Preliv
2 šolje vode
2 šolje šećera

Krema
500 ml mlijeka
1 puding od vanilije
1 velika kašika griza
100 gr šećera
50 gr margarina
2 vanilin šećera
2 jaja

cimet
kolač sa grizom, prelivom i kremom 6475

 U jednoj posudi pomiješamo griz , šećer i vanilin šećer.
kolač sa grizom, prelivom i kremom 74893
U drugoj posudi pomiješamo mlijeko , sodu i prašak za pecivo.
kolač sa grizom, prelivom i kremom 53632
Mlijeko sipamo u posudu sa grizom  i lagano miješamo  dok ne dobijemo tijesto koje se može lako širiti (trebate otprilike 1 1/2 šolje mlijeka).Tijesto rasporedimo u kalup ili u  okruglu tepsiju. Zagrijemo rernu na 180 C stepeni i pečemo koru oko pola sata. Kada je kora pečena , izvadimo je iz rerne i ostavimo da se ohladi.
kolač sa grizom, prelivom i kremom 65748
 Kada se kora ohladi pripremamo preliv, kuhajući vodu sa šećerom oko 8 minuta od momenta kada voda počne da ključa.
kolač sa grizom, prelivom i kremom 637383
Vruć preliv sipamo na hladnu koru.
Φωτογραφία0170
Posljednju pripremamo kremu. Prvo stavljamo mlijeko da se kuha na laganoj vatri.
kolač sa grizom, prelivom i kremom 876545
Umutimo bjelance u čvrst snijeg i u njega sipamo sve sastojke kreme osim margarina.
kolač sa grizom, prelivom i kremom 73635
Smjesu sa jajama sipamo u mlijeko i kuhamo još malo uz mješanje na laganoj vatri. Kada je krema  gotova skidamo je sa vatre i dodajemo u nju margarin .
 kolač sa grizom, prelivom i kremom 76544
Dodajemo kremu  na koru a odozgo stavljamo dosta cimeta.  Kolač se ostavlja u frižider da se ohladi. Bolji i ukusniji je sutradan!
kolač sa grizom, prelivom i kremom 758434

mala tajna 1: kora ima karakterističan sastav

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!

4 σχόλια:

  1. Srecan prvi blogorodjendan i neka ih bude jos puno, punoo... hvala i na lepom kolacicu, evo vec se sladim.:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pozdrav,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό γλυκό. Όσοι το γεύτηκαν, ενθουσιάστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή