9/6/16

Jako ukusne i zdrave pitice sa tahinijem i cimetom



SAMO JEDNA RIJEČ : F A N T A S T I Č N E !!!!!!!
DSCN1583
Tahini nije baš poznat u Banjaluci. Nekada ga imaju svi supermarketi , nekada nestane skroz a nekada mu mijenjaju  mjesto u frižideru i kad zamolim za pomoć radnice me čudno gledaju ..kad ih uvjerim da nije do moga akcenta , shvatam da jednosatavno ne znaju šta je to. Žalosno .. jer tahini pomaže organizmu ,  jača kosti, zube i mišiće  ,. Istraživanja su ga povezala sa sniženim rizikom od alergija i nekih vrsta karcinoma .Usporava starenje stanica tkiva i održava mentalnu svježinu i u staroj dobi.
Mada , jedan brz pogled na netu i spisak koje sve dobro nam donosi, konzumiranje tahina raste. Dakle , da smo svi mi znali koliko je tahin dobar za naše zdravlje rado bih smo ga konzumirali svakodnevno . Ja priznajem da ga koristim  više kad je post  , pa nekako ga zaboravljam u frižideru poslije toga. Greška … Velika greška.
Ove slatke pitice sa tahinijem su vrlo poznate kod nas, ali porijeklom su sa Kipra . Ja ih često pravim , kad imam vremena naravno , jer moram da razvijam tijesto i nekada mi je mrsko. Mi nove domačiće baš i ne volimo razvijanje tijesta , i ako to nije ništa teško. Lično ja  , mrzim prašinu što proizvodi. ali ove pitice…. Vrijede svakog pojedinačnog trudu … i nek ispraše kuću ,.šta ima veze …

Sastojci
za tijesto
1  paketić kvasaca
1 kašičica cimeta
1 kašičica mahlepa
1/4 šolje ulja
2 šolje mlake vode
5 s.k šećera
4, 5 šolje brašna
oko 50 gr margarina

Fil
2 šolje tahina
11/2 šolje šećera (pola bijelog a pola smeđeg šećera)
2 kašičice cimeta


DSCN1534
Rastvorimo kvasac u dvije šolje mlake vode i čekamo par minuta da se aktivira kvasac. Potom  u kvasac dodajemo ulje, začine i šećer i rukom promješamo da rastopimo šećer.
DSCN1539
Onda postepeno miješamo brašno dok ne zamijesimo glatko tijesto. Prekrijemo peškirom i čekamo da naraste. 
 DSCN1547
Tahini  pomiješamo sa šećerom i cimetom i ostavimo sa strane.
DSCN1553
Tijesto podjelimo na kuglice veličine oraha . Svaku kuglicu razvijemo  okalagijom u krug  od 10 cm otprilike. Namažemo 2-3 s.k tahina.
DSCN1558
Oblikujemo male puževe.
DSCN1570
Pitice rasporedimo u tepsiju podloženu papirom za pečenje . Na svaku piticu stavimo mali komadić margarina. Pečemo na prethodno zagrejanoj rerni dok fino ne porumene.
DSCN1586
DSCN1591
Uživamo !
 
mala tajna 1: Ako nemate mahlep , nema veze. Tijesto je ukusno i samo sa cimetom.
mala tajna 2 :  Te pitice su jako dobar , zdrav i ukusan doručak.
mala tajna 3 : Nekada posipam smeđi šećer odozgo ,prije pečenja. Daje lijep ukus i boju.
mala tajna 4 : cimet nikada ne štedim , jer ga obožavam …
mala tajna 5 : ja sam sigurna da ako ih probate jednom , zavoljećete ih za uvijek !!!


                                                                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!













23/5/16

Kuglice sa kondenzovanim mlijekom i orasima

Jedna nije nikada dovoljna!!!

DSCN1341

Moji dragi čitaoci  i ljubitelji grčke kuhinje , dobar dan

Dugo vremena je prošlo od kada sam objavila poslednji recept , ali nikako da stignem sjesti ispred računara sve ovo vrijeme. Gomila obaveza  uzima svu moju snagu. I ovo vrijeme uopšte ne pomaže … Tek juče i danas smo uživali u sunčanom danu… Današnji recept sam napravila davno ranije , možda čak  prije pet mjeseci. Jednostavan sitan kolač , koji fino izgleda i ima baš fin ukus. Nažalost ,ako budete odlučili da ga napravite , trebaćete kondenzovano mlijeko , koji se ne prodaje (koliko ja znam ) na prostorima Banjaluke , i stvarno još uvijek ne razumijem  zašto  preduzeća ne prave ovu baš korisnu namirnicu u poslačistarstvu . Nije ništa strašno da ga napravite sami kod kuće . Glavni sastojak za njega je mlijeko u prahu koje možete da nabavite u svim supermarketima.

Sastojci
1 domaće kondenzovano mlijeko
3 šolje izmrvljenog keksa (1,5 paketića keksa)
3 s.k margarina
malo likera
3 s.k kakaa
1 šolja oraha
par kašika šećera u prahu

Krupno isječeni orasi za dekoraciju
DSCN1293

Na  vatru stavljamo margarin i kondenzovano mlijeko .

DSCN1295
Čim se stopi margarin , dodajemo liker , kakao i krupno isječene orahe.

DSCN1296
Potom dodajemo izmrvljeni keks i promješamo da napravimo smjesu kao što se vidi na slici. Probamo po želji i dodajemo šećer u prahu. Smjesu stavljamo u frižider oko pola sata da se malo stegne.
DSCN1321
Potom oblikujemo male kuglice koje urolamo u orohe . Kuglice držimo u frižideru i trošimo  umjereno.
DSCN1338

mala tajna 1 : u takve kolače volim da dodam u smjesu domaća slatka od raznog voća. U ove kuglice sam dodala i slatko od zelenih oraha. Slatko je dosta slatko , tako da nije potrebno dodavati više šećera. Danas sam išla  potražiti zelene plodove oraha , ali nažalost mraz koji je dosta puta padao ove godine, do sada ih je sve unistio …..

mala tajna 2 : umjesto oraha možete koristiti babem , lješnjak , pistacije ili kombinaciju.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

10/2/16

Halva !


Kolač hrišćana i muslimana !!!
DSCN1066
Smatra se da je ovo jedan od prvih kolača Turaka , koji su oni izmislili, napravili i obožavaju ga i do sada. Od njih je stigao u grčku kuhinju ,ali nije pretjerano da kažemo da ga svi balkanski narodi prihvatili  tako  da ima dosta varijanti koliko  i balkanskih naroda. Sa grožđem i orasima , mlijekom umjesto vode , sa sokom od naranžde , sa brašnom ili sa grizom . Davno prije  sam našla recept sa halvom sa sirom , varijanta koja se pravi na grčkim ostrovima.
Neki je vole , neki je mrze . Ja zavisi od faze ali priznajem da je pravim samo u toku posta. Ali u toku posta ne pravim je samo jedanput već dosta puta.
Ovo je slatkiš koji smo naslijedili od naših roditelja , i oni isto od njihovih itd. Jeftin , brz , tradicionalan obuhvata uspomene generacija. Recept je jedan ,sastojci isti ali ukus potpuno različit.Još i do sada , domačiće smatraju da ona koja pravi dobru halvu je dobra. Pretjerano upozoravaju starije mlađe da treba paziti u toku prženja griza , ili kad se sipa sirup , pa neke misle da je halva nešto izuzetno teško da se napravi.
Ma kakav… halva se vrlo lako pravi i to samo za 10 minuta..
Ovde prestavljam moju varijantu , koja se meni lično sviđa , jer smatram da se sastojci uravnotežaju diskrento i halva je sočna i sutradan. Iako obično se stavlja jedna šolja ulja , ja sam ga malo smanjila , jer mi se ne dopada ukus ulja na usnama. Probajte moj recept , ukusan je !!

Sastojci

Za sirup
4 šolje vode
2,5 šolje šećera
sok od jedne narandže
izrendana kora od jedne narandže

Za halvu
3/4 šolje ulja
2 šolje griza
1 s.k cimeta
šaka oraha
oko 100gr grožđa

još malo cimeta, malo karfičića

DSCN1033
U jednu šerpu stavljamo vodu, sok i koru  od narandže da se kuhaju. Od kada počne da ključa voda kuhamo još 6-7 minuta.
DSCN1038
Istovremeno u dublju šerpu stavimo ulje da se ugrije.Potom sipamo griz u toplo ulje i miješamo na laganoj vatri.
DSCN1044
Treba ovako miješati 7-8 minuta dok griz ne promjeni boju (kao što se vidi na slici) i skidamo sa vatre.
DSCN1052
Dodajemo grožđe , orahe i malo cimeta.
DSCN1055
Dodajemo sirup smjesi i konstanto miješamo da se upije tečnost.Kad se halva odvija od stranice šerpe gotova je. Ostavimo malo sa strane da se ohladi.
DSCN1062
Halvu rasporedimo u kalup pa odozgo pospemo malo cimeta i malo karfičića.
DSCN1072
mala tajna 1 : možete koristiri bilo koji mali kalup koji imate na raspolaganju. Ja nekada koristim kalup za kuglof ili tepsiju za mafine.
mala tajna 2 : kao kolač je poprilično kaloričan. 100gr sadrži  330 kalorija!!!!
mala tajna 3 : neki ne stavljaju ni grožđe niti orahe. Samo aromatizuju prženi griz sa cimetom. Ne znam …. ja sam se navikla na ovu kombinaciju ..
mala tajna 4 : ako budete pržali griz više od 8 minuta , potamniće dosta , ako manje  biće dosta svjetliji. po mom mišljenju 7 - 8 minuta je najbolje.
malta tajna 5 : u toku prženja griza ne mičemo se od vatre , nego kontanstno miješamo. Vrlo lako može da izgori i da nam upropasti halvu.
mala tajna 6 : kad je u pitanju griz , krupni ili sitniji idealno je da stavite jednu šolju krupnog i jednu sitnog ili šta god imate u ormaru Smile

24/1/16

Kuglof sa zobenim brašnom , jabukama i mrkvom

DSCN0947

2016. godina počela je sa kolačima , možda je zato moja želja da bude slatka ili barem slađa od prošle godine. Zima je tek došla , uprkos hladnim temperaturima još nismo vidjeli snijeg , nešto što mene obraduje. Ne postoji bolji kolač za ove hladne dane od kuglofa. Malo brašna , par šolja voća u sezoni ,  jaja i kolač se peče u rerni pa cijela kuća miriše.

 Sastojci

2 šolje jabuke – sitni komadići
2 šolje mrkve
cimet , karfičić,
3 s.k meda
pola margarina
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
3 jaja
2 šolje zobenih pahuljica
1 šolja brašna
1 prašak za pecivo


DSCN0922
Jabuke isječemo u komadiće i izrendamo mrkve. Rukama ih dobro iscjedimo pa dodadajemo začine i  med. Ostavimo sa strane.
DSCN0926
Umutimo margarin sa šećerom. Potom dodajemo mlijeko i postepeno jaja. Nastavljamo miksati.
DSCN0930
Dodajemo brašna i prašak za pecivo i promiješamo.
DSCN0932
Dodajemo jabuke i mrkvu i promiješamo.
DSCN0935
Smjesu sipamo u nauljeni kalup za kuglof i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 45 minuta. Provjerimo da li  je gotovo , izvadimo iz rerne i ostavimo kolač  sa strane da se ohladi.
DSCN0943
DSCN0946

Uživamo uz šoljicu tople  kafe !

mala tajna 1 : možete koristiti bilo koji kalup koji imate na raspolaganju.
mala tajna 2 : umjesto krupnih komada jabuka , možete da ih izrendate.

      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

15/1/16

Kurkubinja


JEDAN VOZIĆ PUN KURKUBINJA
DSCN0991

Pretpostavljam da vam naziv ne govori apsolutno ništa, niti vas potsjeća na nešto, niti budi diječije uspomene , niti znate o čemu se radi , o slanom ili slatkom ,  niti znači nešto za vas . Da li je tako? I za mene je isto. Kad sam prvi put tačno prije dvije  godine  naletila na kurkubinja , reagovala sam isto kao i vi ..Šta je to ?Tabula rasa…
Prije dvije  godine  htjela  sam da napravim nešto slatko, posno i jeftino i potpuno slučajno  našla sam recept za  kurkubinja , koja se prodaju čak i u pekarama , ali ja nisam imala pojma o njihovom postojanju. Na netu postoji  dosta recepata , dosta ih stručnjaka predlaže , odbjašnjavaju, analiziraju kako se prave , kako treba da budu itd. ali ja malo sumnjajući pitala sam sve moje prijateljice da li ih prave , i nažalost nijedna nije znala za njih.
Međutim , ja sam htjela da ih probam prije svega zato što su najjeftiniji kolač koji može napraviti svaka neiskusna domaćica i zato ima sirup i ja stvarno volim takve kolače. Iskombinovala sam neke recepte i napravila sam ih prvi put nadajući se da neću baciti čitavu tepsiju  i bila sam neočekivano  oduševljena sa njihovim ukusom i uglavnom sa njihovom jednostavnošću .  
Potom sam ih napravila i drugi ..i treći (post je dug )  pa onda sam išla i kod komšinice  da ih napravimo za slavu i posle mnogo puta poboljsala sam i recept , koji nije nešto posebno ili komplikovano samo što zahtjeva tehniku da bude rezultat kako treba.
Ali sada  da vam objasnjim ono što sam morala iz početka da uradim  šta su kurkubinja. Nije ništa drugo nego kupovna jufka koja se umota , peče i zalijeva sa prelivom. Jedina tajna je način umotanja jufke.
Ako sada sumjate kakav je kolač bez ičega , moram da vam kažem da je fantastičan , sočan , i svi koji su ga probali , tražili su još i niko apsolutno niko nije shvatio šta jede.
Ako još uvijek sumnjajte da vam kažem da su jedini sastojci jufka , šećer , malo ulja i jedan limun tako da ako ih pravite i nećete rizikovati puno u smislu ako vam se ne sviđaju nećete se pokajati za pare koje ste bacili.
U našoj kući često nas zaslade posebno za vrijeme posta….


Sastojci
1 jufka , 500gr
pola margarina , pa napunite šolju sa uljem. Po potrebni dodajte još ulja

sirup
2,5 šolje vode
2 šolje šećera
kora od jednog limuna

malo cimeta


DSCN0956

Stopimo pola margarina pa napunimo šolju sa uljem. Po potrebi dodajemo  još ulja ili margarina.

DSCN0957

Uzimamo jedan list , rasporedimo ga  na radni sto i polijevamo ga  sa uljem.

DSCN0962

Odozgo rasporedimo drugi list i opet polijevamo uljem.

DSCN0963

Previjamo listove kao što se vidi na slici . Pouljimo ponovo.


DSCN0964

Urolamo  ih sa najmanjih krajeva.  Ponovimo postupak dok ne završimo sa listovima. Svaki put upotrebljavamo dva  lista.

DSCN0969

Sječemo male komadiće od 2 cm otprilike  pa pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180C dok fino ne porume , oko pola sata. Kada su gotovi izvadimo tepsiju iz rerne i ostavimo ih sa strane da se malo ne ohlade.
DSCN0974
Pripremamo sirup. Od kada počinje da ključa voda , kuhamo 8 minuta. Vruć sirup sipamo na ohlađena kurkubinja, pa ih ostavimo da upiju tečnost oko pola sata i po potrebi i malo više. Povremeno ih okrenemo da se pokvase sa svih strana.

DSCN0995
DSCN0989

Serviramo ih sa cimetom.

mala tajna 1 : preporučeno je da  se koristi jufka za baklavu , koja je tanja, ali ja sam dosta puta napravila i sa običnom jufkom za pite..Nisam primjetila neku strašnu razliku, samo to da su sa običnom jufkom malo hrskavija.
mala tajna 2 : neki ostavljaju kurkubinja u sirup samo nekoliko minuta. Ne slažem se uopšte. Mislim da treba da stoje čak više i od pola sata.
mala tajna 3 : neki umjesto margarina i suncokretovog ulja koriste maslinovo ulje. Meni lično se ne sviđa maslinovo ulje u takvim kolačima.
 mala tajna 4 : kao što vidite , recept je potpuno jednostavan ali na netu sam našla dosta kombinacija . Neki ih  prže , neki koriste manju količinu šećera , neki kuhaju preliv samo par minuta , neki ih ostavljaju samo par minuta u sirup . Mada je to, jedan recept na milion načina. Probala sam ih jedan put sa manje šećera i nije mi se svidjelo. Nikada ih nisam pržila. Biram ΄΄ nevino΄΄ pečenje. Sa ovim mjerama , kurkubinja su unutra mekana i sočna a odozgo hrskava  i tako treba da bude.
mala tajna 5 :  svi se slažu oko motanja jufki.
mala tajna 6 : ako slučajno vam ostane  par komada za sutradan nemojte da ih pokrivate , da se ne omekšaju.
  


                              ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

10/1/16

Kolač “svega po malo”



DSCN1166

Moji dragi čitaoci ,
Prije svega , ja bih htjela da vam poželim sve najbolje u Novoj godini. Neka Vam 2016. donese puno zdravlja, sreća i uspjeha , mnogo osmjeha i lijepih trenutaka.
U toku ovih praznika , mnogo sam kuhala , mnogo smo jeli ali uopšte nisam slikala , jer nisam imala želju. Prije više od mjesec dana , bilo je nemoguće da objavim novi recept.  Naviknuta sam  da imam probleme sa novim računarom i tako sam mislila  da znam kako da to riješim , ali dobro ste pogodili nisam uspjela. Od tada tek do prije par dana , uradila sam sve što sam mogla i nisam mogla da riješim problem sa bloggerom bez uspjeha. Čak sam počela da kontaktiram na forumu druge ljude , nadajući da oni znaju. Priznajem da su oni bili  sasvim raspoloženi da mi pomognu , ali ja nažalost nisam mogla da shvatim njihov jezik  i uglavnom terminologiju koju koriste u takvim slučajevima. Kad sam izgubila potpuno nadu i rekla sebi to je to, nema dalje  .. pala mi je na pamet nova ideja , koja je bila tačna  …ali stvarno sam bila  na ivici ludila ..
Kao što sam rekla , iako sam napravila fina melomakarona, fantastičan mousse od jogurta , jedan zanimljiv hljeb , nisam slikala skoro uopšte . Ovaj kolač sam uslikala jer je bilo sunce i lijep dan i fotografije su prirodnije sa prirodnim svjetlom .
Kolač  pravim godinama i puno mi se sviđa . Ovaj put sam ga napravila umjesto vasilopite  . Ipak, puno podsjeća na nju. Recept sam dobila prije mnogo godina i ne sjećam se ko mi ga je dao. Stvarno je jedan lijep , aromatičan , kolač koji se fino servira uz kafu posebno ovih hladnih dana.
Nemoj da vas zbuni naziv. Nisam znala kako da ga nazovem, pa sam izbrala ovaj naziv jer se sastoji od svega po malo :  malo jabuka, oraha, grožđa, čokolade. U mojoj zabilješki kad sam napisala  recept,   napisala sam  samo΄΄ lijep kolač΄΄ …
Sastojci

250 gr margarina
3/4 šolje šećera
5 jaja
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
oko 30 gr izrendane čokolade
pola šolje oraha
pola šolje konjaka
pola šolje izrendane jabuke
pola šolje grožđe
izrendana kora od jedne narandže
pola kačićica cimeta
malo karfičica
DSCN1123
Odvajamo bjelance od žumanaca pa umutimo bjelance u čvrst snijeg.
DSCN1128
Umutimo margarin sa šećerom pa postepeno dodajemo žumance . Nastavljamo miksati. Potom dodajemo sve ostale sastojke osim brašna i praška za pecivo.
DSCN1134
Dodajemo prašak za pecivo sa brašnom neprestajući da miksamo. Onda dodajemo čvrst snijeg. Promiješamo.
DSCN1139
Pripremljenu smjesu sipamo u kalup i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 45 – 50 minuta.
DSCN1161
DSCN1175
Kad se ohladi , serviramo uz kafu!!Kolač ima mnogo obožavatelja …
mala tajna 1 : bolje da koristite namazni margarin i da je u sobnoj temperaturi.
mala tajna 2: iako ne volim margarin kao masni sastojak u kolačima , i obično ga zamijenim  sa uljem , u ovom kolaču , nikada nisam probala da ga zamijenim.
mala tajna 2 : svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Preporučeno je da prosijete brašno. 
mala tajna 3 : sto više miksate , to bolji i mekši će biti kolač . Dakle nemojte da žurite. Nije isto da miksate sastojke par minuta ili 10 minuta .
mala  tajna 4 : 30 gr čokolade je sasvim dovoljna količina, ali ako želite možete je malo povećati, ali bez pretjerivanja . Kolač nije čokoladni . Hoćemo samo diskretno prisustvo čokolade , koja istakne sve ostale sastojke .
mala tajna 5 : nisam imala konjaka pa sam stavila domaći liker od oraha. Malo je potamnio kolač , ali šta ima veze …
mala  tajna 6 : izrendanu jabuku dobro iscjedimo.
                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!

4/12/15

Rogač - saurusa !!

 
KOLAČ FOR LOVE !!!
DSCN0880
Neću lagati. Nisam otvorena za nove sastojke. Nije mi lako da probam nove namirnice. Na neki način sumnjan u njih. Koji ukus imaju ?? Kako se koriste?? Kako se slažu sa ostalim sastojcima ??
Kad sam krenula da se bavim sa blogom , obećala sam sebi da ću probati nove namirnice. tako sam probala zob, koja je postala omiljena svima , đumpir , čiji je ljuti ukus mene  oduševio, diosmos (to je začin , ali ne znam tačan prevod , nana ili menta ), njoke koje  čim sam probala isti momenat sam ih bacila u smeće , ali eto sve je rizik i to može da se desi.
Prije par meseci sam naletila na jednu emisiju u kojoj su napravili kolač sa haroupaleuro  (rogač) . Hmmm… šta je to????  bila je prva reakcija pa onda  dovraga  , šta ovaj put reklamiraju  i tjeraju nas da stavljamo u usta ???Doduše ovu riječ nisam imala u vlastitim riječniku , kamoli da imam sastojak u kuhinjiskom ormaru !
Sa dosadom sam pratila emisiju , kolač je uspio kao i uvijek  , svi koji su ga probali nasmijali su se kao uvijek i ništa posebno.Zbog radoznalosti ukucala sam riječ da vidim sliku , o čemu se tačno radi. Ovo drvo ΄΄haroupi΄΄  nikada u životu nisam vidjela , ali to ne znači ništa jer sam ΄΄dijete grada ΄΄  i moje znanje o prirodi je propriličmo siromašno. Potom , sam potražila  prevod i našla sam da je u pitanju rogač, koji se može naći u bilo kojem supermarketu ovde, jer ja sam ga vidjela ali nisam znala šta je to.
Potražila sam i  neki recept ili kako se koristi i našla sam dosta članaka o njemu, ali samo jedan  blog je ugostio recept sa njim. Obadva jezika hvale  rogač jer obiluje kalcijem, kalijem , sadrzi vitemine E I B željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen.  Djeluje analgetski, antiseptički i antibakterijski.Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija i mislim da ste već zhatili  da je rogač  superfood , koji se  očito slabo koristi u našoj savremenoj ishrani .
U  prošlosti,  za vrijeme drugog svjetskog rata rogač se koristio često umjesto kakaa i čokolade. Pretpostavljam da su i rogač , kao i zob bili  izbacili iz ishrane zbog loših uspomena .
U zadnje vrijeme  rogač je opet u modi i  trenutno ima jako prisustvo kod vegeterianaca ,koji ga često koriste u receptima . Ako su moje informacije tačne , prave i napitak sa njim pa ga piju.
Rogač nije skup (dala sam oko 1,50 marka za jedan paketić), tako da sam ga bez razmišlanja kupila , čisto da probam  . Kad sam  otvorila  pakovanje  očekivala sam neki lijep i prijatan miris , ali ja lično mislim da ima neugodan miris. U drugom pokušaju natjerala sam sina da pije mlijeko sa njim  umjesto nesquik, ali je rekao da ne valja i ja se slažem sa tim . Ni ja ne bih mogla da pijem tako nešto….
Razočarala sam se malo , mislila sam da  superfood rogač nije za nas, ali ipak nisam htjela da se predam tako lako. Nisam našla neki receptić da mi se sviđa   i prionula sam na posao. Pošto ovo zadnje vrijeme pravim barem jedan put sedmično kuglof, bila sam sigurna da rogač će naći adekvatno mjesto u  mom kuglofu. Da vas ne zamaramam više , možda još uvijek ne znam kako izgleda stablo rogača , ali ja i prah od rogača smo postali dobri prijatelji !
 
 
Sastojci
3 jaja
1 šolja jogurta
1 šolja mlijeka
1 šolja šećera
pola šolje ulja
pola šolje rogača
šaka oraha
pola kašičice karfičića
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
DSCN0842
Bjelance umutimo u čvrst snijeg.
DSCN0841
Umutimo jogurt , pola šolje mlijeka , ulje i šećer nekoliko minuta pa onda postepeno dodajemo žumance. Nastavljamo miksati
DSCN0852
Ostatak mlijeka pomiješamo sa  rogačem.
DSCN0848
U mokre sastojke dodajemo 3 šolje brašna sa praškom za pecivo i izmiksamo ih dobro . Potom dodajemo snijeg od belanaca postepeno i  polako . Pomiješamo da se sjedini.
DSCN0860
Podjelimo smjesu  u dva dijela. U 1/3  smjese dodajemo rogač i promiješamo . Takođe stavljamo orahe i aromatizujemo sa malo karfičića.
DSCN0866
Nauljimo kalup pa ako volimo da se mučimo sa kašikom sipamo jednu kašiku od bijele smjese pa jednu kašiku od crne , dok ne završimo sa smjesama. Ako vam je dosadan ovaj način i hoćete malo da ubrzate , možete npr. sipati pola bijele smjese dole pa odozgo crne pa onda ostatak bijele smjese . Pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180 C , dok fino ne porumi.Trebaćete vam oko 45 minuta.
DSCN0875
 
DSCN0886
Gotovo ! Uživajte uz kafu , mlijeko ili čaj !
 
mala tajna 1 : rogač je kao sastoj sladak , tako da za ovaj kolač količina šećera je dovoljna. Kolač nije baš sladak ali za naš ukus je dobar. Ako ga konzumiraju djeca bilo bi bolje da ne povećavate količinu  šećera.
mala tajna 2 : obično koristim duguljasti kalup za takve kolače , ali možete koristiti i kalup za  kuglof ili čak i običnu tepsiju.
mala tajna 3 :ako vam je dosadno da mutite bjelance u čvrst snijeg možete postepeno dodati u smjesu cijela jaja. Ja lično mislim da čvrst snijeg daje mekoću kolaču . Takođe ovako ostane mekan za duže.
mala tajna 4 : totalno slučajno svaki put kad napravim ovaj kolač sin prati na laptopu Božić Dinosaurusa , pa zbog toga smo  nazvali kolač rogač - saurousa. Ne znam za vas ali svi mi več znamo dijaloge na pamet ..
 
                                         ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!