It 's torta time !!!!
Moji dragi čitaoci , dobar dan!!!
Danas imam za vas jedno slatko iznenađenje . To nije ništa drugo nego lagana torta sa finim ukusom. Torta je nepečena tako da ne treba da se mučite puno da je napravite.
Dugo sam tražila na internetu jedan recept da nije težak, da nema jaja (hm ,čudno , zar nije tako), da ima ukus čokolade ali da ne sadrži čokoladu (još čudije) , da nije ogromna ali da nije ni mala i naravno da izgleda kao prava torta , kao da ju je pravio neki poznat šef kao Jamie Oliver !!!!
Izgleda da sam bilo dosta zahtijevna a na kraju nisam uspjela naći takav recept. Ali uvjek život ima dva sokaka i ja sam našla rešenje. Iskombinovala sam dva recepta i evo sada da vam dam slatki rezultat . Po mom ukusu kombinacija jagoda , badema i nutela podiže kolač…
Sastojci
1 veliko pakovanje piškota
pola litre mlijeka
500 ml slatke pavlake
400 gr jagoda
malo ruma
1 želatin
1 nutela – oko 400 gr (samo crna)
5 velikih kašika kakaoa
šećer u prahu
zapečeni i isječeni bademi
izrendena čokolada
Promiješamo dobro kakao sa mlijekom . Ako želite možete staviti i par kašika šećera u prahu.
Svaku piškota potopimo u mlijeko pa ih onda rasporedimo u kalup.
Zaleđene jagode odledimo i skuhamo ih u jednoj maloj šerpi a onda ih kašikom zgniječimo.
Rum promiješamo sa želatinom i stavimo na laganu vatru oko jedne minute.
Kada su jagode gotove iscijedimo ih sa cijedilom jer nam treba samo tečnost. (mislim da je ovaj dio najgoriji.. i najprljaviji)
U ovu tečnost sipamo želatin sa rumom koji smo malo prije otopili na vatri. Ostavimo ga sa strane.
Ismiksamo slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Količina šećera zavisi od vas. Ja sam stavila 4-5 velikih kašika.
U nju dodajemo tečnosti od jagoda i lagano idobro promiješamo.
Vraćamo se na piškote. Piškote zalijevamo nutelom koju smo malo prije stopili sa malo mlijeka na laganoj vatri.
Nutelu prelijemo slatkom pavlakom.
Na pavlaku pispemo bademe.
Raporedimo još jedan red - piškote , nutela , bademi , pavlaka.
Pospemo bademe i izrendanu čokoladu. Stavljamo tortu u frižider nekoliko sati prije nego što je isiječemo.
mala tajna 1 : možda torta izgleda da se pravi teško ali kunem se da to nije istina.
mala tajna 2 : ukus je izuzetan, lagan i izgled kao što se vidi i na slici je SUPER !!!!
SRETNO !!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου