Hljeb – sirnica
Moja ljubav za sve što ima sir je poznata! Moj frižider uvijek ga ima! Često pravim ovu prelijepu sirnicu sa lisnatim tijestom , obožavam ove male loptice sa bijelim brašnom ili ako hoćete zdraviju varijantu možete probati ove male kiflice sa integralnim brašnom. Ako vam je dosadno oblikovati , pravite jednu brzu ΄ bugatsu΄΄ u slanoj varijanti sa sirom.
I ako volim fetu puno i za mene je nephonda namirnica u mojoj maloj kuhinji nikada nisam pravila hljeb sa njom. Često pravim kukuruzni hljeb i obogatim ga sa sirom ali nikada ga nisam stavila u bijelo brašno do prije nekoliko dana kada mi je moja prijateljica toplo preporučila da probam današnji recept. Ovaj “hljeb” je nešto između hljeba i sirnice ili možemo reci da je sirnica sa ukusom hljeba.
Sastojci
pola šolje mlijeka
2 kašike margarina
1 šolja tople vode
1 kesica kvasac
pola kašičice šećera
4,5 šolja brašna
3 kašike ulja
malo soli
200 g sira fete
malo kačkavalja za posipanje (po želji)
Zagrijemo mlijeko sa margarinom na laganoj vatri dok se ne stopi margarin a u njih dodamo kvasac. Ostavimo sa strane oko desetak minuta da se aktivira kvasac.
Toplu vodu pomiješamo sa soli, šećerom i uljem a potom pomiješamo i mlijeko sa margarinom. U mokre sastojke dodajemo polako brašno dok ne pravimo jedno srednje mekano tijesto. Ostavimo tijesto prekriveno sa peškirom da naraste.
Kada je tijesto narastlo rasporedimo ga u jednu malu nauljenu tepsiju i čekamo još jedan put da naraste (ovaj put ne treba da čekate puno).Kada stigne do ivice tepsije pritisnemo ga da se spusti i na njega rasporedimo krupno isječen sir .
Rukom prekrijemo sir sa tijestom preklapajući ga odozgo pospemo isječen kačkavalj . Pečemo na temperaturi od 180 C dok fino ne porumeni.
mala tajna 1 : ako hoćete možete pomiješati sa fetom i druge vrste sira .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου